ΒΑΡΒΑΡΑ ΤΕΡΖΑΚΗ
 
Επικοινωνία
Εφημερίδα Ρεθεμνιώτικα Νέα

Σε ποια θέματα υστέρησε το Ρέθυμνο την περασμένη τετραετία και ποια είναι αυτά;

Στο Ρέθυμνο όπως και σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι δοκιμάζονται καθημερινά σε διάφορα επίπεδα. Έχω επισημάνει και άλλοτε ότι τα προβλήματα της εποχής μας και του Ρεθύμνου είναι ιδιαίτερα σύνθετα. Χρειάζονται  βαθιά γνώση, αγάπη και στοχευμένες δράσεις για την επίλυσή τους.

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι ορεινές περιοχές του νομού, αυτές που δεν επωφελούνται από την τουριστική ανάπτυξη οδεύουν προς μια σταδιακή παρακμή, η οποία μεταφράζεται δε πληθυσμιακή αφαίμαξη και οικονομική δυσπραγία.

Το ανεπαρκές οδικό δίκτυο, συχνά επικίνδυνο, η απουσία δυνατοτήτων επαγγελματικής δραστηριότητας, το μεγάλο χάσμα στην ανάπτυξη Βορρά-Νότου.

Πρόβλημα είναι που το πανεπιστήμιό μας δεν διαφυλάσσεται αρκετά, είναι πρόβλημα να μην διευρύνουμε και να αναπτύξουμε ποιοτικότερα τις τουριστικές υποδομές μας, θεωρώ όμως ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ρεθύμνου είναι το αίσθημα εγκατάλειψης των ανθρώπων της υπαίθρου, βλέποντας τους αντιπροσώπους τους μια φορά στα τέσσερα χρόνια, λίγες μέρες πριν τις εκλογές για μερικά λεπτά της ώρας.

Είναι πρόβλημα που τα παιδιά μας εγκαταλείπουν τα σχολεία και καθημερινά αποπροσανατολίζεται η κοινωνία σε λάθος δρόμους.

 

Σε περίπτωση εκλογής ποια θέματα θα προωθήσετε κατόπιν ιεράρχισης;

Δεσμεύομαι ότι θα θέσω τις γνώσεις, την εμπειρία που με κόπο απέκτησα και όλα τα αποθέματα δύναμης και ενεργητικότητας που διαθέτω στην υπηρεσία του Ρεθύμνου.

Γνωρίζω και τα προβλήματα και τις δυνάμεις που υπάρχουν και ποιες δυνάμεις χρειάζονται για την επίλυσή τους, πιστεύοντας ακράδαντα στην δυναμική του τόπου και των ανθρώπων του.

Έχω πει επανειλημμένα ότι στο Ρέθυμνο έχουν γίνει πολλά. Το Ρέθυμνο αξίζει πολύ περισσότερα. Γιατί η δημιουργικότητα, η φαντασία, το ήθος των ανθρώπων του είναι αστείρευτα. Αρκεί η πολιτεία και οι θεσμοί της να αγρυπνούν. Αρκεί οι εκπρόσωποι του τόπου μας να συσπειρώνουν όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του εντός και εκτός Ελλάδας, να τις εμπνέουν και να τις καθοδηγούν προς το κοινό στόχο, προς το κοινό μας όραμα.

Είναι εύκολο να ασκείς κριτική για το τι δεν έγινε, το δύσκολο είναι τι μπορείς εσύ να προτείνεις, τι μπορείς εσύ να κάμεις για το Ρέθυμνο.

·      Θα προασπιστώ την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού μας περιβάλλοντος.

·      Θα στηρίξω την ισόρροπη ανάπτυξη στον Βορρά και το Νότο, στην Πόλη και στην ύπαιθρο.

·      Θα στηρίξω ώστε να διαφυλαχθεί το κύρος του πανεπιστημίου μας σε καιρούς χαλαιπούς, ώστε να συνδεθεί με την τοπική κοινωνία, για να αποκομίσουμε τα παιδαγωγικά αγαθά και την ακόλουθη επιστημονική προαγωγή η οποία θα αναβαθμίσει τον νομό μας, γιατί η γνώση είναι δύναμη, είναι ελευθερία.

Η κοινωνία που ευαγγελίζεται ο Γεώργιος Παπανδρέου είναι η κοινωνία του διαλόγου, της συννοχής, της αλληλεγγύης, της σύνθεσης, της δια βίου εκπαίδευσης. Αυτή την κοινωνία θέλω στο Ρέθυμνο να προασπιστώ για να μπορεί το Ρέθυμνο να αναδειχθεί πάλι σε πόλη των γραμμάτων και του πολιτισμού.

·      Θα μεριμνήσω για τον εκσυγχρονισμό και την ενημέρωση των μαχόμενων ανθώπων της υπαίθρου, τους αγρότες.

·      Για την αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών.

·      Την προβολή του πολιτισμού μας που είναι η ψυχή μας.

 

Ποιες πρωτοβουλίες έχετε αναπτύξει σε συγκεκριμένα θέματα μέχρι σήμερα, που αφορούν την πρόοδο του τόπου μας;

Δεν μου αρέσει να προβάλλω και να δημοσιοποιώ τους αγώνες και τις αγωνίες που έχω καταθέσει όλα αυτά τα χρόνια, για αυτόν τον τόπο που λέγεται Ρέθυμνο.

Είναι κοινά αποδεκτό ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια, χωρίς κομματική διαδρομή, χωρίς κατεστημένα και μηχανισμούς διάφορους υπηρέτησα με πάθος την προώθηση και προβολή της ιδέας που λέγεται Ρέθυμνο και είναι η ιδέα της Κρήτης διεθνώς.

Πάντα αγωνίζομαι και αγωνιώ για το Ρέθυμνο, ξαγρυπνώ για το Ρέθυμνο. Στο Ρέθυμνο αφιέρωσα μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς μου στηρίζοντας θεσμούς, αξίες, ιδέες και επιχειρήσεις που η δραστηριότητά τους, προβάλλει την Κρήτη, διδάσκει το ζειν και το ευ ζειν με την έννοια που εμείς του δίδουμε στους υπόλοιπου Έλληνες.

Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου, η ανάγκη για ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κρητικής γης, η ευμάρεια που είναι σήμερα συνωνυμη της μεταποίησης και της καλής γνώσης της αγοράς. Τα ανώνυμα προϊόντα ακόμα και αν υπερέχουν σε ποιότητα δεν αποδίδουν την αξία τους.

Τα κλειδιά για την ανάπτυξη του Νομού μέσα από την επαγγελματική μου εμπειρία και ενασχόληση με την επιστήμη της Επικοινωνίας είναι η προώθηση μέσα από την τυποποίηση και πιστοποίηση. Μέχρι τώρα έχω προωθήσει και καταστήσει στην συνείδηση όλων εντός και εκτός Ελλάδος ότι η φράση «Παρήχθη στο Ρέθυμνο» αποτελεί εγγύηση υψηλότατης ποιότητας και προδιαγραφών που εξασφαλίζουν την υγεία και την απόλαυση.

 

Άποψη για τουρισμό, προβλήματα ενδοχώρας, έλλειψη υποδομών, ναρκωτικά.

Στηρίζω τον ποιοτικό τουρισμό που εναρμονίζεται με τις παραδόσεις μας και αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για την ενδοχώρα του Νομού μας, αν και τα τελευταία χρόνια η συνεισφορά του στην ανάπτυξη δεν ήταν η αναμενόμενη, λόγω της διεθνούς πολιτικής και οικονομική συγκυρίας.

Η τουριστική αγορά, σήμερα απαιτεί ακόμα πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες, ο ανταγωνισμός μεγαλώνει. Το Ρέθυμνο κρατεί την σκυτάλη του ποιοτικού τουρισμού διεθνώς μέσα από την εξαιρετική υποδομή που έχουν αναπτύξει οι άξιοι Ρεθεμνιώτες επιχειρηματίες. Όμως χρειαζόμαστε σωστό οδικό δίκτυο, χρειάζεται να αναδείξουμε τα σημεία ειδικού ιστορικού, αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Απαιτείται κυρίως ορθή διαχείριση και των προβλημάτων που απορρέουν από τον τουρισμό.

Όταν τα προβλήματα αυτά δεν αντιμετωπίζονται υποβαθμίζουν τις προσφερόμενες τουριστικές υπηρεσίες και το επίπεδο της ζωής όλων μας. Το Ρέθυμνο θεωρώ ότι πρέπει να στραφεί αποτελεσματικά στον ακόμη πιο ποιοτικό τουρισμό, που δεν εξαντλείται μέσα στους τρεις μήνες του καλοκαιριού, αλλά διαρκεί όλο τον χρόνο, δεν κινείται μόνο εντός των τυποποιημένων και στερεότυπων ορίων του ξενοδοχείου, αλλά ανάγεται στην κοινότητα που σέβεται το φυσικό και αρχιτεκτονικό, πολιτισμικό περιβάλλον, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Ρεθύμνου απέναντι στους φυσικούς ανταγωνιστές τους.

Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι συνειφασμένο με την μεγάλη κρίση που διέπει τον πολιτισμό μας, κανένας μας δεν μπορεί να είναι πλέον ασφαλής, δεν είναι πλέον ένα πρόβλημα που αγγίζει τις περιθωριακές κοινωνικές ομάδες όπως το παρελθόν. Η ραγδαία μείωση της ηλικίας της έναρξης χρήσης πρέπει να μας προβληματίσει για να ενεργοποιηθούμε, η ευαισθητοποιημένοι και υπεύθυνα ενημερωμένοι πολίτες έχουν δυνατότητες να προφυλάξουν και να προλάβουν την διάδοση του φαινομένου.

Παλαιότερα αρκούμαστε στην ενημέρωση και τον εκφοβισμό των νέων μας, το λεγόμενο υγειονομικό μοντέλο πρόληψης το οποίο όχι μόνο δεν προφύλασε αλλά αύξανε τη χρήση λόγω της αντίδρασης των νέων και της περιέργειάς τους για τις ουσίες που τους παραθέταμε.

Σε μια προοδευτική κοινωνία που πρεσβεύουμε έχουμε εκπονήσει ως ΠΑΣΟΚ μια ολοκληρωμένη πολιτική για την οποία είμαι περήφανη που αποτελεί πρότυπο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πρώτα στην πρωτογενή πρόληψη που δεν είναι άλλο από την έγκυρη ενημέρωση για το πρόβλημα και την ανάπτυξη δεξιοτήτων και εμπειριών που μπορούν να δράσουν αποτρεπτικά για την εξάρτηση και όταν λέμε εξάρτηση δεν εννοούμε την εξάρτηση μόνο από τις παράνομες ουσίες αλλά και τις νόμιμες όπως το αλκοόλ ή συμπεριφορές όπως το χαρτοπαίγνιο κτλ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι γνωστό ότι πήρε μια πρωτοβουλίες γενναίες για το θέμα των ναρκωτικών.

Οι δεξιότητες ζωής όπως η επικοινωνία, η αλληλεγγύη, υψηλή αυτοεκτίμηση, η κοινωνικοποίηση, η σωστή ανατροφή των νέων ανθρώπων, με τους γονείς να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες παιδαγωγικές απαιτήσεις του καιρού μας.

Η πρόληψη, η επανένταξις των θεραπευμένων χρηστών στην κοινότητα και διασφάλιση της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας αποδίδοντας πολίτες ικανούς να αντισταθούν στην εξάρτηση σπάζοντας τον φαύλο κύκλο της με εμπιστοσύνη στη δυνατότητα του ανθρώπου να ξεπερνά το σκοτάδι και να οδηγείται στο φως της κοινωνίας των πολιτών και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

 

Ποια καινοτόμο πρωτοβουλία θα αναπτύξετε (σε περίπτωση εκλογής) πάνω σε γενικά θέματα;

Την λειτουργία της συμμετοχικής δημοκρατίας στην πράξη την οποία εισηγείται ο αρχηγός μας, Γεώργιος Παπαδρέου. Ήδη από την αρχή της προεκλογικής μου περιόδου στράφηκα στους πολίτες του Νομού μας σε κάθε γωνιά του θεωρώντας ότι μέσα από την διαφορετικότητα του καθενός μας που είναι ατομική, μοναδική και ανεπανάληπτη θα διαμορφώσουμε την ενότητα, την αποδοχή, την ζωντάνια και έμπνευση μαζί με την νομιμοποίηση των αρχών της συμμετοχικής δημοκρατίας, που είναι η αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των αδυνάτων, η ισόρροπη και διαρκής ανάπτυξη, η σύνθεση και ο διάλογος όλων των δημιουργικών και προοδευτικών δυνάμεων της κοινωνίας μας που θα οδηγήσουν το Ρέθυμνο ακόμα υψηλότερα.

Πρέπει να ξεπεράσουμε τις δυσλειτουργίες του παλαιού κομματικού συστήματος, που απομάκρυνε τον πολίτη από την ενεργό πολιτική του δράση καθιστώντας τον ιδιώτη με την αρχαία απαξιωτική διάσταση.

Το νέο που ευαγγελίζεται ο Γεώργιος Παπανδρέου για να πραγματωθεί χρειάζεται την συστράτευση των ανθρώπων με προοδευτική συνείδηση και δράση για να αξιοποιηθεί το υγιές δυναμικό των μέχρι σήμερα υπαρχόντων κομμάτων. Θα οδηγηθούμε στην υπέρβαση των υπαρχόντων πολιτικών δομών που τώρα παύουν να είναι λειτουργικές  στο πλαίσιο της ενωμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα υλοποιήσουμε πολιτικές αποκέντρωσης και απεμπλοκής από τα δίχτυα της γραφειοκρατίας.

Πρωτοβουλίες που θα δώσουν νέα πνοή στις τοπικές κοινωνίες, θα απελευθερώσουν τις κρυμμένες δυνάμεις της και θα εμπνεύσουν ελπίδα και δημιουργικότητα στο πιο ελπιδοφόρα τμήμα της κοινωνίας μας, την νεολαία. Καλούμαστε στην ιστορική αυτή συγκυρία να εκφράσουμε αυτές τις δυνάμεις και να προβούμε στην ηθικοποίηση του πολιτικού μας βίου, άφοβα και υπεύθυνα.

 

© 2007 - easyweb team