ΒΑΡΒΑΡΑ ΤΕΡΖΑΚΗ
 
Επικοινωνία
Περιοδικό Στιγμές
(democracy-rethymno.gr)

Στις περασμένες εθνικές εκλογές του Μαρτίου ήσαστε υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ στο Ρέθυμνο. Πώς προέκυψε αυτή η υποψηφιότητα;

Ήμουν και είμαι μια συνειδητή επιλογή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και του  Γεώργιου Παπανδρέου.

Η κάθοδός μου στον πολιτικό στίβο του Ρέθύμνου ( ως υποψήφια) είχε και έχει στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στο Ρέθυμνο.

 

Μήπως η υποψηφιότητά σας στο Ρέθυμνο είχε μια εμβαλωματική σκοπιμότητα;Δηλαδή μήπως ήσαστε μια λύση ανάγκης στη θέση των Σμπώκου και Νεονάκη;

Όλες αυτές οι αναφορές σας κυρία Γαλανού θα  μου επιτρέψετε να σας πω ότι έχουν σχέση μόνο με το χθες και καθόλου με το σήμερα. Συνεχίζοντας πρέπει να σας καταθέσω, πως η ζωή μου όλη δεν είχε ποτέ και πουθενά εμβαλωματικό χαρακτήρα, αντιθέτως μάλιστα. Υπήρξε μια ζωή διάφανη και ολόκληρη, στα όρια της απόλυτης καθαρότητος  με κίνδυνο να γίνει πολλές φορές ενοχλητική...

 

 

Τι σας ώθησε να δεχθείτε την πρόσκληση του Γιώργου Παπανδρέου για να είστε υποψήφια βουλευτής στο Ρέθυμνο;

Στα πλαίσια πάντα μιας πανεθνικής και πανελλήνιας αντίληψις των προβλημάτων και των ευκαιριών, με άξονα τον συγκρητισμό, που αναδεικνύει και εμπεδώνει μια ενιαία ταυτότητα στο νησί μας.

Ήρθα χωρίς ματαιοδοξίες προσωπικές, χωρίς στρατεύσεις στενά κομματικές, χωρίς εξαργυρώσεις, συναλλαγές και συμβιβασμούς. Ήρθα γενναία, άδολα να πάρω δύναμη από την δύναμη του Ρεθύμνου, να γίνω η φωνή του, ο ιμάντας που θα μεταφέρει τις αγωνίες και τα όνειρα των Ρεθυμνιωτών, εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις γι’ αυτόν.

 

Πήρατε 3500 ψήφους και ήσαστε η πρώτη γυναίκα υποψήφια στην πολιτική ιστορία του Ρεθύμνου. Τελικά μήπως οι γυναίκες δεν έχουν αποδοχή από τον λαό;

Είναι καιρός να πάψουμε να μετρούμε και να αρχίσουμε να ... θαυμάζουμε.

Είναι γεγονός ότι υπήρξα η πρώτη γυναίκα υποψήφια βουλευτής από καταβολής Ρεθύμνου μέχρις σήμερα (και αναφέρομαι πάντα στα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας της Ελλάδος), νομίζω ότι αυτό από μόνο του σημαίνει και σηματοδοτεί το νέο, το απ’ αλλού φερμένο.

Για τις γυναίκες η μεγάλη περιπέτεια της σχέσης με την εξουσία βρίσκεται μόνον στην αρχή.

Γυναίκες στην κορυφή. Υπάρχουν, είναι μια πραγματικότητα πια.

Όμως, αυτή η πραγματικότητα είναι εξαιρετικά εύθραυστη. Η γυναίκα στην κορυφή σηματοδοτεί μια πρόκληση για την ίδια αλλά και για το σύνολο του πολιτισμού, που οφείλει να αντιπροσωπεύει η γυναικεία διαφορετικότης.

Η μεγάλη Δημοκρατική παράταξη του ΠΑΣΟΚ, βρήκε στα μέχρι σήμερα πεπραγμένα μου, το ήθος και το ύφος που απαιτεί από τα στελέχη της για την νέα  εποχή.

Η διαδρομή ζωής του καθενός από εμάς κυρία Γαλανού και βέβαια η δική μου είναι γνωστή και είναι περιττή κάθε σχετική αναφορά.

Δικαιωματικά όμως αλλά και ταπεινά σας καταθέτω, αν και το γνωρίζετε, ότι σε μια μακρόχρονη και πολυσχιδή προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική διαδρομή εκτός Κρήτης, στην Ελλάδα και πρωτίστως στα διεθνή κέντρα, για τίποτα άλλο δεν χρειάστηκε τόσο επίμονα να εξηγώ και να εξηγούμαι, όσο για την εμμονή μου για την Κρήτη, για την απέραντη πεισματική αγάπη μου για το νησί αυτό.

Το πως επραγμάτωσα αυτήν την αγάπη μου, το αν ανταποκρίθηκα στο χρέος μου προς το τόπο μου, αυτό θα το κρίνουν οι πολίτες του Ρεθύμνου.

 

Πώς θα μπορούσε, πιστεύετε, να ενισχυθεί ο ρόλος της γυναίκας στην πολιτική σκηνή του τόπου μας και ιδιαίτερα στην Κρήτη;

Η πολιτική συν τω χρόνω ισοπέδωσε τον άνθρωπο στο όνομα του παραγωγού, στο όνομα της οικονομίας, στο όνομα της συνεχιζόμενης πάλης των τάξεων. Στον σημερινό κατακερματισμένο μας κόσμο, οι πολλές όψεις του ανθρώπινου πλούτου αναζητούν δρόμους έκφρασης.

Είναι αναγκαία η παρουσία της γυναίκας στην πολιτική σκηνή της Ελλάδος και ιδιαίτερα της Κρήτης, που η γυναίκα είχε κυρίαρχο ρόλο στο ιερατείο της Κρήτης. Η γυναίκα παρ’ όλη την δυσκολία στην συνάντησή της με τα κόμματα και την πολιτική, την καχυποψία των αντρικών μηχανισμών, την συνεχή ταλάντευση ανάμεσα στον ιδιωτικό και στο δημόσιο χώρο, αλλά και την αμφισβήτηση και την υποτίμηση μέχρι την αυτοσυνείδηση,την αυτοπεποίθηση και την συμφιλίωση με την εξουσία, η γυναίκα έχει κάτι διαφορετικό να καταθέσει, όταν βρεθεί στην κορυφή. Δηλαδή, θέλω να πω εν κατακλείδει ότι σήμερα υπάρχει γυναικείος πολιτικός λόγος, που πρέπει να κατατίθεται συνεχώς.

 

Πολλοί μίλησαν για έλλειμα δημοκρατίας στις περασμένες εκλογές που οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση. Πώς αντιλαμβάνεται, θεωρείτε, ο πολίτης την δημοκρατία και τα μηνύματά της σήμερα και πώς τριάντα χρόνια πριν;

Η δημοκρατία ως γνωστόν έχει αρχές και κώδικες, άφθαρτους στον χρόνο. Όποιος κάμει το λάθος να υπερβεί τα εσκαμμένα εισπράττει τα επίχειρα.  Τα λάθη παρ’ όλα αυτά είναι στην καθημερινότητα του ανθρώπου. Είναι επίσης κατανοητό ότι οι καιροί αλλάζουν, τα αιτούμενα του σήμερα είναι διαφοροποιημένα από αυτά του χθές. Πριν από τριάντα χρόνια είχαμε ανάγκη την ίδια την Δημοκρατία. Σήμερα στο 2005, έχομε ανάγκη ποιοτικότερης Δημοκρατίας και αυτό αφορά όλο τον πλανήτη.

 

Η αλαζονία της εξουσίας έστειλε το ΠΑΣΟΚ στα έδρανα της αντιπολίτευσης εξαιρετικά λαβωμένο. Πώς μπορεί να κλείσει τις πληγές του και να διεκδικήσει και πάλι την εξουσία;

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι καθόλου λαβωμένο. Αντιθέτως διανύει μια εξαιρετικά γόνιμη περίοδο στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ισχυρότερου πόλου της Δημοκρατίας. Ακόμα και αν δεν υπήρχαν άλλοι λόγοι, η πρόκληση της εναλλαγής λειτουργεί πάντα στην συνείδηση του κόσμου. Όπως κάθε άλλο κόμμα του μεγέθους του, το ΠΑΣΟΚ αξιοποιεί με πολύ επωφελή τρόπο την περίοδο της αντιπολίτευσης, ως περίοδο αυτοσυνειδησίας. Στόχος δεν είναι η διεκδίκηση της εξουσίας αλλά η αναβάθμιση και η συμμετοχή στην Δημοκρατία όλων των Ελλήνων.

 

Τα σκάνδαλα δεν έλειψαν από την μακρόχρονη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η εμπιστοσύνη του κόσμου συνακόλουθα κλονίστηκε ισχυρά. Πώς μπορεί αυτό το ‘’κόμμα του λαού’’, όπως συνθηματολογικά λέγεται, να επιστρέψει και πάλι πίσω στο λαό απ’ όπου ξεκίνησε;

Το ερώτημα σας δεν είναι ούτε θεωρητικού ούτε ηθικού χαρακτήρα. Τα τελευταία χρόνια η μόνιμη ευωδός της δεξιάς παράταξης είναι τα σκάνδαλα και η σκανδαλολογία. Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε ως «κόμμα του λαού» και παραμένει κόμμα του λαού, παρ’ όλα τα λάθη, τις παραλείψεις και πιθανές εσφαλμένες πολιτικές και συμπεριφορές.

Το Δημοκρατικό κίνημα ταυτίστηκε επι πολλά χρόνια, που έμεινε στην εξουσία, ιδιαίτερα στην συνείδηση των νεών, με την άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας, με την διαχείριση συγκεκριμένων πολιτικών και με την διαχείριση κρατικών υποθέσεων.

Τώρα ήρθε ο καιρός να γίνει ξανά ένα κίνημα αξιών. Να ξαναβρεί την ουσιαστική του σχέση με πολλά στρώματα του Ελληνικού λαού, τα οποία ιστορικά, παραδοσιακά και κοινωνικά συνδεόταν άρρηκτα μαζί του και με τα οποία το ΠΑΣΟΚ διατάράξε τις σχέσεις του, όσο βρισκόταν στην εξουσία.  

Μετά το συνέδριό μας, τον Μάρτιο, το ΠΑΣΟΚ με τον Γεώργο Παπανδρέου θα προκύψει πάλι το ισχυρό Δημοκρατικό λαϊκό κίνημα που αγάπησε και εμπιστεύτηκε ο Ελληνικός λαός για πάρα πολλά χρόνια.

 

Το 1974 το ΠΑΣΟΚ ‘’εκμεταλλεύτηκε’’ την χρεοκωπία που είχε υποστεί η εθνικοφροσύνη της μεταπολεμικής Ελλάδας και σε συνδυασμό με την αποδοκιμασία της Χούντας και την εισβολή στην Κύπρο χειρίστηκε πολύ καλά τους πολίτες ως δέκτες των μηνυμάτων περί αντιδυτικισμού. Μετά από τριάντα χρόνια ζωής και δεκαεννέα διακυβέρνησης το ίδιο κόμμα έφευγε από τη εξουσία εναγκαλεισμένο με την Δύση. Γιατί άλλαξε τόσο πολύ μέσα σε τριάντα χρόνια ένα τέτοιο σοσιαλιστικό κόμμα;

Ένα κόμμα με 30 και πλέον χρόνια ζωής, όπως το ΠΑΣΟΚ, οφείλει να εξελίσσεται και να απαντά αξιόπιστα στις απαιτήσεις των καιρών. Σας υπενθυμίζω ότι η χάραξη ευφυούς πολιτικής, η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία είναι τα δυνατά «χαρτιά» του ΠΑΣΟΚ.

 

Εργαστήκατε επί εικοσιδύο χρόνια αδιαλείπτως στις Επιχειρήσεις Βαρδινογιάννη. Όταν θέσατε υποψηφιότητα δεν σκεφτήκατε ότι υποσυνείδητα ο κόσμος θα σας συνέδεε με το κεφάλαιο και τη διαπλοκή και δεδομένης της αλαζονικής κεφαλαιοκρατικής συμπεριφοράς των μνηστήρων της εξουσίας του ΠΑΣΟΚ είχατε πολύ λίγες ελπίδες να εκλεγείτε;

Εκτιμώ, τιμώ και σέβομαι την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Μερικά χρόνια τώρα,  με γνώση, γενναιότητα και αγάπη δημιουργώ δικούς μου δρόμους και δυναμικές, που αντλούν από το παρελθόν και δημιουργούν μέλλον γεμάτο αλήθεια, γενναιοδωρία και προοπτική για ένα τόπο που πονώ βαθιά, το Ρέθυμνο.  Αντιλαμβάνεστε ότι ο κόσμος σε συνδέει πάντοτε με αυτό που αποπνέεις και με τον τρόπο που έχεις ζήσει όλη σου τη ζωή. Το κεφάλαιο δεν συνδέεται υποχρεωτικά με την διαπλοκή και την αλαζονία ούτε με γάμους και μνηστήρες, στο επίπεδο τουλάχιστον, στο οποίο εγώ συνέδεσα την επαγγελματική μου ζωή. Οι σχολιασμοί και οι κακές σκέψεις δεν με αφορούν.  

 

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει καταγραφεί ως ένας αμερικανόφιλος πολιτικός. Δεδομένης, δυστυχώς, της σύνδεσης του κεφαλαίου, του καπιταλισμού με τη δεξιά και συνακόλουθα αυτών των δύο με τον νεοφιλελευθερισμό και την Αμερική, θα μπορούσε κάποιος να ισχυρισθεί ότι το σοσιαλιστικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ έχει εκφυλιστεί;

Αλλοίμονο αν έτσι εύκολα τα όράματα και οι ιδέες έχαναν το στίγμα τους και εκφυλίζονταν. Είμαι από εκείνους τους ανθρώπους που πιστεύουν στην ηθική της πολιτικής και στην ηθική των ιδεών. Πολλοί προσπαθούν να μας πείσουν ότι ζούμε εποχή μειωμένων προσδοκιών. Οι άνθρωποι καλούνται καθημερινά να αναγνωρίσουν την εισβολή της δυστυχίας και το τέλος των προσδοκιών.

Αυτή η νέα τάξις πραγμάτων μας αναγκάζει να τοποθετούμε ή με εκείνους που πιστεύουν στην ιστορική πρόοδο και που πρέπει να στεκόμαστε στο πιο προωθημένο μέτωπο της κίνησης της ιστορίας, γιατί μόνο έτσι δεν θα θεωρηθούμε οπισθοδρομικοί ή αντίθετα με εκείνους που θεωρούν ότι πρέπει να πάρουμε τις αποστάσεις μας από την κίνηση αυτή και να βρούμε τον εαυτό μας, τις αξίες που δεν παρασύρονται και δεν καταστρέφονται από την κίνηση της ιστορίας και της πολιτικής. 

Συνεχώς στους καιρούς μας, περιορίζεται η περιοχή της εμπειρίας και στενεύει ο ορίζοντάς των προσδοκιών και της επιθυμίας.

 

Ο Γιώργος Παπανδρέου μέχρι στιγμής φαίνεται αμήχανος ως αρχηγός κόμματος. Έχει ελπίδες να τα καταφέρει;

Είμαι βεβαία ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδος. Το ΠΑΣΟΚ διαθέτει έναν πανίσχυρο πρόεδρο, ο οποίος έχει δυνατότητες που δεν είχε ούτε ο Κώστας Σημίτης ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος έπρεπε πολύ συχνά να κρατεί ενδοκομματικές ισορροπίες. Επιπλέον ο Γιώργος Παπανδρέου έχει και την εντολή που του έδωσε η πρωτόγνωρη για τα πολιτικα δεδομένα της Ελλάδος ανάδειξις στην Προεδρία του κόμματος.

 

Η πολιτική όσμωση υπό το επιστέγασμα της Ενωμένης Ευρώπης επιτρέπει να είναι διακριτές οι διαφορές μεταξύ των πολιτικών ιδεολογιών;

Το τέλος των ιδεολογιών δεν ήρθε, όπως δεν ήρθε το τέλος της ιστορίας. Αυτό που έχει μείνει πίσω νομίζω, είναι το μυαλό των πολιτικών. Αν καταλάβουν ότι ο στόχος κάθε πολιτικού σχήματος είναι το να μπορέσει κάποια στιγμή να κατακτήσει την εξουσία, αν συνειδητοποιήσουν ότι η εξουσία δεν γίνεται να παγκοσμιοποιηθεί, ότι ειναι κάτι το οποίο μοιράζεται και ότι η Δημοκρατία και μιλούμε πάντοτε στα πλαίσια της Ενωμένης Ευρώπης, χρειάζεται καινούργιους τρόπους να ελέγχει την εξουσία, η οποία έτσι και αλλιώς δεν μπορεί πλέον να ελεχθεί μόνο από τα κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις. Αυτό που είναι βέβαιο, είναι το γεγονός ότι δεν είμαστε πλέον οργανωμένοι καθοδηγούμενα μπλοκ όπως παλαιότερα.

 

Βρίσκετε κοινά σημεία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος;

Αυτά είναι δεδομένα. Βεβαίως το ΠΑΣΟΚ έχει πολλά κοινά σημεία με τα Ευρωπαϊκά Σοσιαλιστικά κόμματα, ίδε Σουηδία,  Ομοσπονδιακή Γερμανία, Ισπανία.

 

Θα μπορούσατε να είστε υποψήφια με άλλο κόμμα πλην του ΠΑΣΟΚ;

Νομίζω πως αυτή η ερώτηση δεν χρειάζεται απάντηση.

 

Τι μηνύματα σας στέλνει η πολιτική προσωπικότητα του Κώστα Καραμανλή;

Χωρίς καμιά διάθεση κριτικής, πρέπει να σας πω ότι ο Κώστας Καραμανλής ακόμη δεν έχει καταφέρει να περάσει αμέσως από το επίπεδο των λόγων στο επίπεδο των έργων. Προεκλογικά είπε πολλά πράγματα, περισσότερα από όσα του χρειαζόταν για να γίνει πρωθυπουργός. Εδώ νομίζω ότι θα δοκιμαστεί και η πολιτική ικανότητα του. Αυτό είναι το μήνυμα που δέχομαι από την πολιτική του προσωπικότητα και βεβαίως σέβομαι τον θεσμό.

 

Τι σας ενοχλεί στην πολιτική;

Στην πολιτική με ενοχλεί η έλλειψη ηθικής, όταν και όπου υπάρχει.

 

Ανήκετε στην κατηγορία του κοσμοπολίτη ή του κοσμοκαλόγερου ιεραπόστολου;

Ποτέ δεν κατάφερα να ενταχθώ σε κάποια κατηγορία. Απαντώντας για λόγους δεοντολογίας στην ερώτησή σας και σας λέω ότι ήμουν πάντα συντεταγμένη με ακρίβεια φαρμακοποιού, στο χρέος και στην ιερότητα της Αποστολής, άλλοτε σαν πολίτης του κόσμου και άλλοτε, ως κατα κόσμον μοναχή.

Στο τέλος δεν κερδίζει παρά εκείνος που έχει την μεγαλύτερη αυτάρκεια στην μοναξιά.

 

Πιστεύετε στο Θεό;

Αν δεν στηρίξεις το ένα σου πόδι έξω από την γη, ποτέ σου δεν θα μπορέσεις να σταθείς επάνω της. Τα ίχνη του φέρνουν όνειρα. Και εγώ είμαι στην δοκιμή του φέγγους Του.

 

Μητρότητα και οικογένεια είναι συμβατές με την πολιτική καρριέρα για τις γυναίκες;

Ο αιώνας που μπήκε θεωρείται ο αιώνας που οι γυναίκες θα μπουν σε όλα τα πεδία δράσης. Και προφανώς δεν είμαστε το ωραίο και το ασθενές φύλο όπως θέλουν να μας αποκαλούν, γνωρίζουμε καλά ότι κλείνουμε εντός μας πολλές δημιουργικές δυνάμεις και δυνατότητες. Είναι αλήθεια πως είναι δύσκολα συμβατές η μητρότητα και η οικογένεια με την πολιτική καριέρα. Όμως οι λεπτομέρειες μένουν εντέλει ανεξιχνίαστες και εκει στηρίζει ο καθένας, την πρωτοτυπία και ενδεχομένως την δικαίωσή του. 

 

Θεωρείτε ότι τα καταφέρατε να συνδυάσετε το ρόλο της μητέρας με το ρόλο της εργαζόμενης;

Όπως λέει ο ποιητής: “Δεν λες ποτέ στην μάνα τι να κάμει. Η μάνα έρχεται κομμένη και ραμμένη από το χέρι του Θεού κι αλλοίμονο σ’ εκείνον που θα την αμφισβητήσει”.

Επέτυχα σχεδόν όλους τους επαγγελματικούς μου στόχους. Ποτέ δεν πήρα μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση, παρά από την ικανοποίηση και τις χαρές που παίρνω από το παιδί μου. Πρώτη και τελευταία σκέψις και προορισμός μου η λατρεμένη κόρη μου η Έλενα.

 

Γιατί αποφασίσατε να αποχωρήσετε από τον Όμιλο Βαρδινογιάννη και να ιδρύσετε δική σας εταιρία επικοινωνίας;

Μετά από 24 χρόνια αφοσίωσης και συστράτευσης όλων των δυνάμεων μου, στον σημαντικότερο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό Όμιλο της χώρας μας, με τεράστιες δυνατότητες και επιρροές στο παγκόσμιο οικονομικό τοπίο, αποφάσισα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου, δημιουργώντας μια δική μου εταιρεία Επικοινωνίας και με την δύναμη του Θεού τα κατάφερα.

 

Πόσο αφοσιωμένη ως βουλευτής θα μπορούσατε να είστε στα προβλήματα του τόπου σας δεδομένου ότι μένετε μόνιμα στην Αθήνα και δραστηριοποιείστε τόσο ενεργά στο χώρο της επικοινωνίας;

Αν διεθνισμός μεγαλύτερος από την ομφαλοσκοπεία δεν υπάρχει, τότε εγώ έζησα ανά τον κόσμο ομφαλοσκοπώντας. Έζησα και ζω πάντοτε με μόνιμο οδηγό και αγωνία μου την Κρήτη και το Ρέθυμνο.

Η ζωή μου όλη είναι αφοσιωμένη, δηλαδή αφιερωμένη, σ’ αυτό. Θέλω να  υποστηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις για την επίλυση όλων των θεμάτων που απασχολούν το Ρέθυμνο και την Κρήτη. Πρώτα απ’ όλα το σημαντικότερο πρόβλημα που σήμερα έχει το Ρέθυμνο, όπως και όλη η Ελλάδα, την παιδεία (ένας τόπος όπου τα παιδιά όλο και περισσότερα κάθε μέρα εγκαταλείπουν το σχολείο) και με δεδομένη την έδρα του Πανεπιστημίου Κρήτης εδώ στο Ρέθυμνο, ενός από τα πλέον αναγνωρισμένα διεθνώς Ακαδημαϊκά Ιδρύματα. Το ύψιστο θέμα του πολιτισμού στην αλήθεια του, το καυτό θέμα του περιβάλλοντος, της ισόρροπης ανάπτυξης Βορρά - Νότου, του ποιοτικού και εναλλακτικού τουρισμού, της ενέργειας, της πιστοποίησης – προώθησης των ευλογημένων προϊόντων μας, της επιχειρηματικότητας, της απασχόλησης και τόσα άλλα.

 

Μετά την δικαίωση του κ.Σμπώκου από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής θεωρείτε ότι υπάρχει περίπτωση να μην είστε και πάλι υποψήφια στις επόμενες βουλευτικές εκλογές;

Μπορεί να ζούμε την υποχώρηση της πολιτικής και αυτό οφείλεται στο αίσθημα των πολιτών ότι η δημοκρατική διαδικασία στερείται ουσίας. Ότι την πραγματική εξουσία δεν την αγγίζουν οι αρχές της Δημοκρατίας. Άλλο να ψηφίζεις για να εκτονωθείς, για να δηλώσεις άποψη και άλλο ως πράξη που εντάσσεται σε μια συμμετοχική προσπάθεια να αλλάξουμε τον κόσμο – να τον κάνουμε δικαιότερο. Και για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε περισσότερη ηθική, ανιδιοτέλεια και αγάπη.

 

Πόσο πολύ θέλετε να είστε υποψήφια και πάλι με το ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές;

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα έχουν το ήθος και το ύφος που ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει να δώσει στους Έλληνες «...ένα νέο μήνυμα για την πολιτική, ένα νέο πρότυπο για τον πολίτη, ένας νέος ρόλος για τον πολιτικό, μακριά από προσωπικούς ανταγωνισμούς, από χειραγώγηση πελατειακών σχέσεων, μακριά από αλαζονικές συμπεριφορές.»

Να θυμάστε κυρία Γαλανού ότι, το θαύμα τελεσιουργείται βαθύτερα, πέρα από την λογική και τις αισθήσεις. Γι’ αυτό ο εαυτός μας έχει πάντα το δικαίωμα και μπορεί να μας εκπλήσει.

 

 

Τι σημαίνει η Κρήτη για σας;

Η Κρήτη είναι ένας Τόπος που διατηρεί σταθερή φήμη στον χρόνο και που την φήμη του την χρωστεί στην υπερ-βολή και στην ουτοπία.

 

Με λίγες λέξεις θα ήθελα να χαρακτηρίσετε τον εαυτό σας...

Υπήρξα ριψοκίνδυνη γι’ αυτό κιόλας αγάπησα τον κόσμο.

© 2007 - easyweb team