ΒΑΡΒΑΡΑ ΤΕΡΖΑΚΗ
 
Επικοινωνία
Εφημερίδα Κρητικά Νέα
(democracy-rethymno.gr)

Κυρία Τερζάκη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες μέρες έκαμε αλλαγές πολύ μεγάλες. Πώς τις σχολιάζετε;

Αγαπητέ μου κύριε Παπαδάκη, ο Γ. Παπανδρέου ολοκλήρωσε τις αλλαγές στην οργανωτική δομή του ΠΑΣΟΚ. Θέσπισε την αρχή της συνυπευθυνότητος για όλα τα κορυφαία στελέχη. Τώρα όλοι έχουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί για την πορεία του κόμματός μας. Από τώρα και στο εξής, δεν υπάρχει ο Γιώργος Παπανδρέου και οι άλλοι. Υπάρχουμε όλοι μαζί και θα κριθούμε για αυτό από την βάση, που έχει βαρεθεί αλήθεια να βλέπει, Έναν να προσπαθεί για την επόμενη μέρα και δέκα να κάνουν ότι μπορούν για να μην τα καταφέρει. Εδώ που έχουμε φθάσει, αφήνουμε το παρελθόν με τα λάθη και τις χαμένες ευκαιρίες και  ανατρέπουμε την προβληματική εικόνα του ΠΑΣΟΚ που έχει η κοινωνία.

Η αποφασιστικότητα του Προέδρου εκφράστηκε, μέσα από την εσωτερική αναδιοργάνωση και κυρίως μέσα από την ανάδειξη των αρχών με τις οποίες, το ΠΑΣΟΚ πρόκειται να δώσει την επόμενη εκλογική μάχη.

Κανονας: Η αντίληψη προσφοράς και όχι η νομή εξουσία σε σχέση με την συμμετοχή και την δραστηριοποίηση στο κόμμα και στην κοινωνία

Το ΠΑΣΟΚ είναι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη που δεν εξυπηρετεί προσωπικές φιλοδοξίες και μηχανισμούς και επιπλέον δεν μοιράζει φέουδα.

 

Παρακολουθείτε από κοντά τα τεκταινόμενα στην Κρήτη. Είστε ευχαριστημένη με την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το νησί μας στα δημόσια έργα, στην υγεία, στον πολιτισμό και γενικά σ’ ότι αφορά την αναπτυξιακή του πορεία;

Προφανώς και δεν είμαι ευχαριστημένη από την εικόνα αυτή. Το αντιλαμβάνεται ο κάθε Έλλην πολίτης ότι δεν γίνεται τίποτα όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και σ’ ολόκληρη την χώρα βέβαια.

Η Ν.Δ δεν κατάφερε να αλλάξει προς το καλύτερο την καθημερινότητα των πολιτών όπως υποσχόταν δηλαδή να κάνει κάτι για την παιδεία, τις υπηρεσίες υγείας και την δημόσια διοίκηση.

Δυστυχώς πίσω από τις μεγαλόστομες μεταρρυθμιστικές ρητορείες, αποδεικνύεται καθημερινά ότι, ελάχιστες αλλαγές πραγματοποιήθηκαν, είτε γιατί ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του δεν μπορούν, είτε γιατί δεν θέλουν. Στο τέλος της τετραετίας η κυβέρνηση της Ν.Δ θα κληθεί να αποδώσει λογαριασμό για το τέλμα στο οποίο έχει ρίξει την χώρα.

Τις «συναρπαστικές» ευκαιρίες καταλήστευσης κοινωνικού χρήματος τις ελέγχουν και τις προσπορίζονται τα Υπουργεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι περισσότεροι Υπουργοί και οι διάφοροι Τοπικοί παράγοντες μόλις αναλάβουν καθήκοντα, κατα πρώτη προτεραιότητα,  ενημερώνονται για ποιά συμφέροντα «υπάρχουν» στο πεδίο των αρμοδιοτήτων τους....

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι, μέσα σ’ αυτόν τον νεοφιλελευθερισμό Βαλκανικού τύπου, της Ν.Δ, που εξυπηρετεί δυστυχώς «τους ημέτερους και τους λίγους», έχει ενταχθεί και η Κρήτη. Τα αποτελέσματα ορατά σε όλους.

 

Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήσατε επίσκεψη στις ΗΠΑ, πώς είδατε την ομογένεια, τί επαφές είχατε και τι νέα μας φέρνετε από τη μεγάλη αυτή Ήπειρο;

Το τελευταίο καιρό ταξιδεύω πολύ συχνά είναι αλήθεια, από μια άποψη είναι κουραστικό, από μιαν άλλη έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, το να παρακολουθώ τις εξελίξεις σ’ ένα ευρύτερο πεδίο.

Η Αμερική όπως γνωρίζετε, είναι ένας τόπος που εκπροσωπεί το καλό και το κακό συγχρόνως. Για πολιτισμούς όπως τον δικό μας η Αμερική φαντάζει σύγχρονη Βαβυλώνα.

Γιατί εκεί τα μεγέθη είναι διαφορετικά. Οι πολιτικές συμπεριφορές καθορίζονται κυρίως από την εικόνα και λιγότερο από το περιεχόμενο – ουσία. Καθημερινά σε πολλά επίπεδα προβάλλεται η «ασχήμια» και όχι η ομορφιά, γιατί δυστυχώς στους καιρούς μας, αυτή αγοράζεται.

Λυπηρό, καθημερινά σε ολόκληρο τον πλανήτη το μέτρο χάνεται. Κοινός τόπος, το χάσιμο της αρμονίας.

Οι Έλληνες παρ’όλα ταύτα στο κύτταρό μας κουβαλάμε τους πολιτισμούς που αναπτύξαμε. Αυτό μέσα στην σημερινή παγκοσμιοποιημένη εποχή, θα μας σώσει. Οι Έλληνες όπως και όλοι οι μικροί λαοί (σε πληθυσμό), βρισκόμαστε σε αδύναμη στιγμή. Φοβάμαι ότι, δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη ότι, ό,τι βαθειά Ελληνικό είναι αμέσως και Οικουμενικό.

Η παγκοσμιότητα έχει ανάγκη τον Οικουμενικό Ελληνικό πολιτισμό, επειδή έχει μέτρο τον άνθρωπο. Τον άνθρωπο αναζητούμε και την αλήθεια του πάντοτε.

 

Κυρία Τερζάκη ακόμα και αυτοί που δεν σας ψήφιζουν δηλώνουν ότι εκφράζετε την πολιτική όπως αυτή θα ασκείται στο μέλλον. Τι σημαίνει αυτό;

Αυτό που λέτε μου δίνει χαρά και δύναμη. Η πολιτική είναι η ανώτερη θα έλεγα των κοινωνικών δομών – θεσμών, δημιουργεί την απαίτηση για διαρκή σύνθεση πολιτικής επιστήμης, ηθικής και επικοινωνίας. Η επικοινωνία θεωρώ ότι, διασφαλίζει την ουσία και την δυνατότητα των πολιτών μέσω του Διαλόγου, να συνδιαμορφώνουν και να μετασχηματίζουν την κοινωνία, στην οποία ζουν.

Ως άνθρωπος της Επικοινωνίας θεωρώ ότι, η εφαρμοσμένη πολιτική, μου δίνει τη δυνατότητα να αφιερώνω όλη μου την ψυχή και την εμπειρία που απέκτησα από τη σταδιοδρομία μου, στο να υπηρετήσω ολοκληρωμένα τον Άλλο. Τηρώ τους κανόνες, σέβομαι την ιστορία, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, στοιχεία με τα οποία καλούμαστε να επανασημασιοδοτήσουμε και να προσδώσουμε σχήμα στον πραγματικό ρόλο, που πρέπει να έχουν οι πολιτικοί σήμερα.

Έρχεται δε κάποια στιγμή όπου μέσα μας ολοκληρώνεται η διεργασία μέσω της  οποίας πλέον φεύγουμε από το προσωπικό πεδίο και αφιερωνόμαστε στην υπηρεσία του άλλου. Η πολιτική είναι η ζωή μας, ο χώρος όπου συναντιόμαστε όλοι. Θεωρώ ότι πρέπει όλοι να συμμετέχουμε στην διαμόρφωση της ζωής μας.

Πώς βλέπετε τη γυναικεία συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα της Κρήτης, έχει ενεργό ρόλο ή απλά μετέχει;

Δεν συμφωνώ με τον διαχωρισμό γυναίκα – ανδρα, παρ’ όλα ταύτα θεωρώ ότι,  η γυναίκα έχει επιπλέον τα εφόδια της ευαισθησίας και την ικανότητα να διαχειρίζεται την έννοια της ζωής, ως μια συνολική φιλοσοφία για τον άνθρωπο και τον κόσμο. Ευαίσθητη στις κοινωνικές ανάγκες, αλλά και στα σύγχρονα αιτήματα του καιρού, τα οποία οι γυναίκες προβάλλουν σ’ ένα ρόλο πιο ανθρώπινο.

 Στον αιώνα που έφυγε οι γυναίκες βγήκαν στο προσκήνιο εισβάλλοντας στα ανδρικά οχυρά. Υπήρξαν πολλές γυναίκες πρωτοπόρες στον αγώνα, στην επιστήμη, στην πολιτική, στις τέχνες, στα γράμματα. Χαρίκλεια Δασκαλάκη, Καλιρρόη Παρέν, Μαντάμ Κιουρί, Ιντιρα Γκάντι, Σιμόν ντε Μπωβουάρ, Μελίνα Μερκούρη κ.ά.

Ο αιώνας που μπήκε θεωρείται ο αιώνας που οι γυναίκες μαζικά μπαίνουν σε όλα τα πεδία δράσης. Όμως πρέπει επιπλέον να αγωνιστούμε. Σήμερα οι γυναίκες αποτελούν το 40% του εργαζόμενου πληθυσμού και αντιπροσωπεύουν το 53% των αποφοίτων ανώτερων και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Εν τούτοις η πολιτική είναι ένας κατ’ εξοχήν χώρος στον οποίο υστερεί η γυναικεία εκπροσώπηση.

Οι γυναίκες γνωριζουν περισσότερο από τον καθένα τα προβλήματα, γιατί κυρίως τα αντιμετωπίζουν οι ίδιες. Στις γυναίκες ακουμπά περισσότερο από όλους η ανεργία, το μεγάλωμα των παιδιών, η φτώχεια, συχνά και ο κοινωνικός αποκλεισμός.

Στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ περάσαμε από πολλές φάσεις και κατορθώσαμε να περάσουμε επιμέρους πολιτικές και νομοθεσίες που αφορούν την γυναίκα.

Παλέψαμε από την φάση των ποσοτικών στόχων, όχι μόνο για την συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, αλλά και για μια σειρά θεμάτων που αφορούν την καθημερινότητα της ζωής της γυναίκας για καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η φτώχεια, είναι γένους θηλυκού. Το 85% των φτωχών σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι γυναίκες και παιδιά.

Η διακίνηση λευκής σαρκός και η σωματεμπορία έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις στην εποχή μας.

Επιπλέον σας λέγω ότι,

....η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει πέντε βασικούς άξονες που ενδιαφέρουν την καθημερινότητα και τα προβλήματα εκατομμυρίων γυναικών στη χώρα μας και αλλού.

Ο πρώτος αφορούσε τη θέση της γυναίκας στην οικονομία. Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα ήταν 12% περίπου.

Το δεύτερο θέμα ήταν η συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό είχε μεγάλη σημασία.

Ο τρίτος τομέας ήταν ο κοινωνικός τομέας. Ο ρόλος της γυναίκας στη νομοθεσία η ισότητα των φύλων, η απόλυτη κατοχύρωση από το σύνταγμα και το φορολογικό δίκαιο.

Το τέταρτο θέμα ήταν τα ανθρώπινα δικαιώματα και η βία. Η βία είναι ένα συγκεκριμένο και συγκεκαλυμμένο έγκλημα. Όλοι μας ξέρουμε ότι συχνά η βία για την γυναίκα στο σπίτι είναι μια καθημερινότητα για την οποία ντρεπόμαστε να μιλήσουμε.

Το πέμπτο θέμα ήταν η αλλαγή των προτύπων, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την εκπαίδευση. Το πρότυπο της σύγχρονης γυναίκας δεν είναι αυτής με το αστραφτερό χαμόγελο το ακριβό φόρεμα που μπαίνει στοαστραφτερό αυτοκίνητο. Είναι αυτό της εργαζόμενης γυναίκας μητέρας και συζύγου που τρέχει από το πρωί μέχρι το βράδυ για να τα βγάλει πέρα σ’ όλους τους ρόλους....

Τέλος σας υπενθυμίζω ότι, οι τελευταίες προκριματικές εκλογές στην Αμερική ανέδειξαν πολλές σημαντικές γυναικείες προσωπικότητες και η Δημοκρατία της Γαλλίας αύριο θα ακούει στο όνομα της Προέδρου Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

 

Στο Ρέθυμνο, στην ιδιαίτερη εκλογική σας περιφέρεια σας αγαπούν, όλοι έχουν ένα καλό λόγο για τη Βαρβάρα. Τι λέτε, έφθασε η ώρα να εκπροσωπηθεί ο Νομός με την παρουσία σας στο Κοινοβούλιο; 

Κύριε Παπαδάκη πιστεύω ότι, υπάρχει ένα σημαντικό τμήμα της ψυχής που μπορεί να απολαμβάνει χωρίς να καταλαβαίνει κι αυτό είναι μεγάλο σ’εμένα.

Αποτελώ ένα μέλος του Τόπου μου αναπόσπαστα δεμένο, με αυτό που ονομάζεται Κρητική ψυχή. Δηλαδή γνώση, ηθική, δύναμη, συμμετοχή σε ό,τι σύγχρονο και λειτουργικό, για τον Άνθρωπο και τον Κόσμο.

Γνωρίζεται ότι, σ’όλη μου τη ζωή αγωνίζομαι σε διάφορα Fora του κόσμου, να προβάλλω και να αποδώσω στη γενέθλια γη μου, το Ρέθυμνο αυτά πουτης αξίζουν, αποκαλύπτοντας τημοναδικότητα του πολιτισμού μας. Του πολιτισμού της Αρετής και της Λεπτότητος, τις σύγχρονες ανάγκες και αγωνίες του για να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο και να προεκτείνει τη ζωή.

Την ίδια ώρα δεν μπορώ να υποταχθώ σε μια κοινή αντίληψη για τα πράγματα, δεν μπορώ να μην ακολουθήσω την ψυχή μου.

Δεν έχω καλή σχέση με τους συμβατικούς τρόπους που τακτοποιούμε τα πράγματα μέσα στη συνεχή ροή του χρόνου. Ως εκ τούτου δεν μπορώ να συμπεριφέρομαι πολιτικά, «ως νεκρή ψυχή» σε αγοραπωλησία, προκειμένου να εκλεγώ βουλευτής. Αυτή η διαδικασία που ακολουθούν αρκετοί πολιτευόμενοι δίχως προσχήματα μάλιστα, όπου τα ατομικά συμφέροντα εξουδετερώνουν ακόμα και τους κομματικούς μηχανισμού! με προβληματίζει αφάνταστα τον τελευταίο καιρό.

«Πολιτευτές ανταλάσσουν ψήφους οπαδών τους, όπως περίπου σε εποχές δουλοκτησίας»

Κύριε Παπαδάκη ποιές εξαρτήσεις αλήθεια συνδέουν έναν πολίτη (όχι μ’ένα κόμμα όπου ας πούμε υπάρχει ιδεολογία), αλλά με άτομα - επαγγελματίες πολιτικούς, που πασχίζουν μόνον για το προσωπικό τους συμφέρον και την επανεκλογή τους.

Είμαι αισιοδοξη παρ’όλα ταυτά και γι’αυτό αγωνίζομαι σκληρά.

Καθημερινά βλέπω την Εικόνα να αλλάζει.

Η γυναικεία εκπροσώπηση είναι αναγκαία και θα υπάρξει.

Δεν είναι τυχαίο που σε μια εποχή που οι πολίτες γυρνούν τα νώτα τους στην πολιτική, τα κόμματα στρέφονται περισσότερο στις γυναίκες, που είναι το πιο άφθαρτο κομμάτι της κοινωνίας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου εμπιστεύεται και στηρίζει την συμμετοχή των γυναικών σ’ όλα τα  επίπεδα.

Δεν είναι τυχαίο που οι γυναίκες στην πολιτική δεν έχουν κατηγορηθεί για διαφθορά! Δεν είναι τυχαίο που ο λόγος τους ακόμα κι αν αρθρώνεται από λίγες σε αριθμό, αναγνωρίζεται άμεσα γιατί είναι μεστός, ακουμπά στα προβλήματα του πολίτη και αναζητά πάντα συγκεκριμένες λύσεις.

Τα νούμερα για τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική είναι συντριπτικά. Σήμερα οι γυναίκες αποτελούν μόλις το 15%  των εθνικών κοινοβουλίων και το 16% των εθνικών κυβερνήσεων. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, αφού αντιστοιχούν στο 27,3%.

Τα κέντρα λήψης των αποφάσεων μονοπωλούνται από άνδρες, όχι μόνο στην πολιτική, αλλά και στην κορυφή κάθε πυραμίδας και βεβαίως η Κρήτη και το Ρέθυμνο δεν εξαιρείται. Η ελληνική πραγματικότητα στον τομέα αυτό είναι μάλλον θλιβερή.

Αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά δείχνουν έλλειμμα δημοκρατίας.

Η κοινωνία, η οικονομία, η πολιτική και η δημοκρατία έχουν ανάγκη από όλους τους πολίτες, για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

 

Πώς βλέπετε να διαμορφώνονται τα πολιτικά πράγματα στην Κρήτη και γενικότερα στη χώρα, και ποια είναι η προσωπική σας εκτίμηση για το χρόνο διενέργειας των Εθνικών εκλογών;

Το θετικό είναι ότι, το ΠΑΣΟΚ μοιάζει αυτή την φορά να επιχειρεί να ξεπεράσει με συστηματικό τρόπο και μέσα από το προγραμματικό συνέδριο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων είναι ένα θέμα, επιτυγχάνεται εν μέρει μόνον με την σωστή λειτουργία του κόμματος. Περισσότερο ίσως σημαντικό είναι να κερδίσει πάλι την μάχη των ιδεών, οι πολίτες είναι δύσκολο να πεισθούν ότι δεν θα γίνουν τα λάθη του χθες και ιδίως αν τα πρόσωπα σε μεγάλο βαθμό παραμείνουν τα ίδια και η ανανέωσις δεν λειτουργήσει ως πολιτική πραγματικότητα αλλά ως σύνθημα.

Οι εθνικές εκλογές είναι πλέον ένα στοίχημα κερδισμένο από το ΠΑΣΟΚ δεδομένου ότι σε όποιο καιρό και αν προκηρύξει τις εκλογές η κυβέρνηση, ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος της.

Και στο θέμα των επόμενων εθνικών εκλογών η Ν.Δ θα επιχειρήσει  να αιφνιδιάσει τον Ελληνικό λαό, επικαλούμενη κρίση που η ίδια πιθανότατα θα δημιουργήσει.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα προσδοκιών και θα προσπαθήσει οι εκλογές να γίνουν σε τέτοιο κλίμα πριν δηλαδή δημιουργηθεί πεδίο πλήρους απογοήτευσης και απόρριψης.

 

 

 

© 2007 - easyweb team