ΒΑΡΒΑΡΑ ΤΕΡΖΑΚΗ
 
Επικοινωνία
Μητρικός Θηλασμός
  « Η πανταχού παρουσία του θορύβου »

Στην εποχή μας που το ολόκληρο θεωρείται θορυβώδες, το γνήσιο ενοχλητικός φανατισμός και οι απόλυτες αλήθειες κοντεύουν να εκλείψουν, όλο και περισσότερο χρειαζόμαστε την σιωπή και τον στοχασμό και διόλου τον θόρυβο.

Η Τεχνολογική & Επιστημονική ανάπτυξη έχει αναγκαστικά άμεσες επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή.

Αυτή η ανάπτυξη υποχρεώνει την ανθρωπότητα να προσαρμοστεί σ’όλα τα μέσα που της προμηθεύει, σ’όλες τις προσθήκες και με την έννοια αυτή, η ίδια η ζωή γίνεται τέχνη της προσαρμογής των ανθρώπων στην ανάπτυξη, η τέχνη που καθιστά την ανάπτυξη υποφερτή, δεδομένου ότι μερικές φορές δεν υποφέρεται.

Ο σύγχρονος άνθρωπος ζεί σ’ένα κόσμο από τον οποίο απουσιάζει η σιωπή και ο στοχασμός, σ’ένα κόσμο στον οποίο η σχέση που προϋπήρχε ανάμεσα στον θόρυβο και στην σιωπή έχει ανατραπεί.

Η ανατροπή αυτή δημιουργεί μια ολόκληρη σειρά από συνέπειες, που μπορούμε να τις ορίσωμε υπαρξιακές, δηλ. μια διαφορετική στάση απέναντι στην φύση, την δημιουργία, την ανάπαυση, τον στοχασμό,  την ομορφιά.

Παρ’ όλα αυτά η φύσις η ίδια και οι λειτουργίες της, όσο και αν δέχονται την επιθετική παρέμβαση του ανθρώπου και η μητέρα  στον «πολιτισμένο κόσμο μας» αποτελεί είδος προστατευόμενο και ποιός ξέρει είδος προς εξαφάνιση αργότερα, συνεχίζει με τον αρχέγονο τρόπο της να  κυοφορεί  και να δημιουργεί την ανθρώπινη ζωή.

Έτσι και αλλιώς δεν μπορεί κανείς να βγει από τον καιρό του, όπως δεν μπορεί να βγεί από το δέρμα του.

Ήρθε ο καιρός να μιλήσομε και για τις υποχρεώσεις των γυναικών, αφού τα δικαιώματα εξαντλήθηκαν στο επίπεδο περισσότερων ευθυνών και λιγότερων ευαισθησιών. Αλήθεια πόσο να απέχουν τα δικαιώματα των γυναικών από τις υποχρεώσεις τους ;

Καθημερινά μια καινούργια πρωτοβουλία σε διεθνές επίπεδο για την προστασία  των απειλουμένων ειδών.

Η εβδομάδα αυτή παγκοσμίως είναι αφιερωμένη στην προστασία τηςΜητέρας και του Μητρικού  θηλασμού. Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής και για την οποία πρέπει να ενεργοποιηθούμε όλες και όλοι είναι η επαναφορά του μητρικού θηλασμού, σαν ένα αναπόσπαστο κομμάτι του αναπαραγωγικού κύκλου της γυναίκας και της υγείας της.

Η ώρα του Μητρικού θηλασμού είναι μια ώρα σιωπής και αφοσίωσης στην ίδια την ύπαρξη που λέγεται μητέρα και στην δημιούργία που λέγεται παιδί.

Για να προστατευθεί και να προαχθεί όμως η ιδέα του Μητρικού θηλασμού, (δηλ. αυτό που πριν από 20-30 χρόνια ήταν αυτονόητο και ίσχυε από καταβολής κόσμου, σήμερα είναι αιτούμενο), χρειάζεται πρώτα απ’όλα εκπαίδευσις δια βίου,  ενημέρωσις όλων και όχι μόνο των  γυναικών- μητέρων.

Είναι καιρός ο θόρυβος τωνεντυπώσεων να γίνει συμμετοχή για να :

  • Καθιερωθούν πολιτικές και να γίνουν κατανοητοί νόμοι σχετικά με τις άδειες μητρότητος – θηλασμού και τις συνθήκες εργασίας των μητέρων σε επίσημους και ανεπίσημους χώρους, για να εκλείψει και ο φόβος της επικείμενης ανεργίας εξαιτίας μιας εγκυμοσύνης
  • Έχουν την υποστήριξη της πολιτείας, λαμβάνοντας υπ’όψιν τα προβλήματα που προκύπτουν από την αυξανόμενη αστικοποίηση και απομάκρυνση της ευρείας οικογένειας
  • Γίνει κατανοητό ότι ο θηλασμός αποτελεί μέρος των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην διατροφή και στην υγεία
  • Σταματήσουν τα ΜΜΕ που σημειολογικά παρουσιάζουν μόνιμα εικόνες της θηλάζουσας μητέρας στο Σουδάν και στην Νιγηρία από την μια και τα γεμάτα υγεία παιδιά «του πολιτισμού» από την άλλη, τα οποία διατρέφονται με βιομηχανικά προϊόντα
  • Αναζητηθούν μέτρα και υπηρεσίες για περισσότερους βρεφονηπιακούς σταθμούς στην ύπαιθρο και στους  χώρους εργασίας
  • Ενισχυθεί το περιβάλλον στήριξης της μητέρας με τοπικά μέτρα και υπηρεσίες για ιατρική και κοινωνική φροντίδα μετά την γέννα, όπως επισκέψεις στο σπίτι, προγράμματα σύτισης και υγιεινής
  • Δημιουργηθούν και να υποστηριχθούν από την πολιτεία ομάδες στήριξης από μητέρα σε μητέρα στις τοπικές κοινωνίες κλπ
  • Μπορέσουν να κάνουν σωστό οικογενειακό προγραμματισμό, να ακολουθούν σωστό διατροφικό πρόγραμμα για να είναι υγιείς
  • Έχουν την δυνατότητα να γεννήσουν σ’ένα αξιοπρεπές και φιλικό περιβάλλον
  • Σταματήσει να καλλιεργείται συνεχώς στις γυναίκες η εμμονή για την εξαιρετική εξωτερική τους εμφάνιση και την πίστη ότι ο θηλασμός ειναι κίνδυνος για την αισθητική του στήθους των (lifestyle)
  • Προστατευθεί ο μητρικός θηλασμός, ώστε οι γυναίκες να μπορούν αδιατάραχτες να μεγαλώνουν τα βρέφη τους εξοικονομώντας χρόνο, χρήματα και ενέργειες, θωρακίζοντας όχι μόνο τα παιδιά τους αλλά και τους ίδιους τους εαυτούς τους  (υγιείς μητέρες και υγιεί μωρά)

Κλείνοντας η ηδονή και το άγχος που μπορεί να έχει μια γυναίκα που θηλάζει, είναι δυο έντονες καταστάσεις που αντιμάχεται η μια την άλλη. Τό άγχος της ηδονής είναι ένα παγκόσμιο συμβάν στον «θωρακισμένο» πλανήτη μας και ερμηνεύει σαφώς, γιατί μια γυναίκα μπορεί να είναι σωματικά ικανή να παράγει γάλα, αλλά συναισθηματικά ανίκανη να θηλάσει το παιδί της.

© 2007 - easyweb team