ΒΑΡΒΑΡΑ ΤΕΡΖΑΚΗ
 
Επικοινωνία
Κεντρικές θέσεις
Ρέθυμνο, 20.02.2004

Προέρχομαι από μια οικογένεια με προοδευτική πολιτική συνείδηση και δράση που έχει τις ρίζες της στη βενιζελική κληρονομιά. Αυτή τη συνείδηση διαφύλαξα και υπήρξε πάντα η πυξίδα στη ζωή και στη δράση μου. Και ποτέ δεν ξέχασα την αφετηρία μου, την Κρήτη και ειδικότερα το Ρέθυμνο. Στην Κρήτη στη γενέτηρα μου αφιέρωσα μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς μου ως ιδιώτης και επαγγελματίας προσπαθώντας να διατηρήσω ζωντανή τη φλόγα που με έφερε στη ζωή και να κάνω κι άλλους μέτοχους αυτού του μοναδικά χαρισματικού πνεύματος. Είτε στηρίζοντας θεσμούς όπως το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ, είτε επιχειρήσεις που η δραστηριότητά τους προβάλλει τη Κρήτη, διδάσκει το ζην και το ευ ζην με την έννοια που εμείς του δίνουμε στους υπόλοιπους Έλληνες.
Σήμερα δηλώνω ενώπιον σας την διάθεσή μου να θέσω τις γνώσεις, την εμπειρία που με κόπο απέκτησα και όλα τα αποθέματα δύναμης και ενεργητικότητας που διαθέτω στην υπηρεσία του Ρεθύμνου, όχι πια ως ιδιώτης παθιασμένη με τον τόπο της αλλά από τη θέση του κοινοβουλευτικού σας εκπροσώπου. Πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω και μάλιστα πολλά. Διότι γνωρίζω και τα περοβλήματα, και τς δυνάμεις που υπάρχουν και χρειάζονται τις κατάλληλες ευνοικές συνθήκες για να εκδηλωθούν και πιστεύω ακράδαντα στη δυναμική αυτού του τόπου και των ανθρώπων του. Διότι πιστεύω ότι η εμπειρία μου στον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα στην επικοινωνία με έχει προικίσει με τα απαραίτητα εργαλεία δουλειάς που θα μου επιτρέψουν να γίνω ένας αποτελεσματικός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους πολίτες του Ρεθύμνου και τα όργανα της κεντρικής εξουσίας. Διότι έχω εισπράξει τα δώρα της γενέτηράς μου και έχω τη θέληση να τα ανταποδώσω ισόποσα. Εχοντας δοκιμαστεί στον επαγγελματικό στίβο κέρδισα το δικαίωμα να σας κοιτάω στα μάτια και να διεκδικώ την εμπιστοσύνη σας. Η παρουσία μου σήμερα στον πολιτικό στίβο οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην αίσθηση ευθύνης, στην θέλησή μου να προσφέρω.

Το Ρέθυμνο που θέλουμε
Πίστευα και πιστεύω πάντα ότι το Ρέθυμνο είναι προικισμένο και πολύτιμο. Είναι πηγή πνευματικού και υλικού πλούτου. Στο χέρι μας είναι να εκμεταλλευτούμε τα σπάνια χαρίσματά του. Δυστυχώς δεν είναι λίγες οι φορές που οι δυνατότητες αυτές παραβλέπονται ή η εκμετάλευση είναι αλόγιστη και οδηγεί στην καταστροφή.Οι δυνατότητες αυτές μπορούν να καταταγούν σε τρεις κατηγορίες: 1) αγροτοκτηνοτροφικός τομέας, 2) μεταποίηση-εμπορία, 3) έρευνα-εκπαίδευση και 4) τουρισμός.

1) Αγροτοκτηνοτροφικός τομέας

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι ορεινές περιοχές του νομού, αυτές που δεν επωφελούνται από την τουριστική ανάπτυξη οδεύουν προς μια σταδιακή παρακμή η οποία μεταφράζεται σε πληθυσμιακή αφαίμαξη και οικονομική δυσπραγία. Οι λόγοι είναι προφανείς. Παρά τς επιδοτήσεις οι οποίες αναντίρρητα έδωσαν παράταση ζωής στις αγροτικές και κτηνοτροφικές κοινότητες το ρεύμα της αστικοποίησης πολύ λίγο συγκρατήθηκε, μιας και οι συνθήκες ζωής μειονεκτούν κατά πολύ σε σχέση με τις πόλεις. Το ανεπαρκές οδικό δίκτυο (συχνά επικίνδυνο), τα προβλήματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση, οι ανύπαρκτες ψυχαγωγικές δυνατότητες και εστίες πνευματικής ζωής, όπως και η απουσία άλλων δυνατοτήτων επαγγελματικής απασχόλησης οδηγούν κυρίως τη νεολαία στα αστικά κέντρα. Τον ίδιο δρόμο ακολουθούν και οι επενδύσεις των αγροτών-κτηνοτρόφων. Κατά πλειοψηφία επιλέγουν την αγορά κατοικίας στις πόλεις αντί για των εκσυγχρονισμό των καλλιεργιών ή των κτηνοτροφικών μονάδων. Αυτή την εξέλιξη έχουμε μάθει να την θεωρούμαι μοιραία. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Η Ευρωπαική εμπειρία έχει δείξει πως όχι. Τα χωριά και οι κωμοπόλεις στην Ιταλία, την Γερμανία, την Αυστρία, την Ιρλανδία δεν παρακμάζουν. Το αντίθετο. Μέσα από προγραμματισμένη και ισόρροπη ανάπτυξη όπου συνυπάρχει ο μικρής κλίμακας τουρισμός υψηλού εισοδήματος, οι μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις (τα αγροτικά προιόντα τυποποιούνται και προοωθούνται σε καθορισμένα σημεία πώλησης), η γεωργία και κτηνοτροφία, οι κοινότητες αυτές προσφέρουν ανταγωνιστικές συνθήκες ζωής και αποτελούν πόλο έλξης και για νέους κατοίκους. Για να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μοντέλο αναπτυξης χρειάζεται μελέτη των ευρωπαικών κανονισμών, άντληση πόρων, διεξοδικός έλεγχος για την ορθή χρήση τους, συστηματική εκπαίδευση σε νέες τεχνολογίες παραγωγής και πιστοποίησης και αποφασιστικές προωθητικές ενέργειες. Χρειάζονται μέτρα για την ενίσχυση των γυναικών, ώστε να παραμείνουν στις εστίες τους και εκπληρώσουν το ρόλο τους ως η ραχοκοκαλια των αγροτικών κοινωνιών. Απαιτούνται πρωτοβουλίες που θα τονώσουν την ενότητα των μικρών κοινωνιών, θα προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις ψυχαγωγίας και απασχόλησης.Αν οι άλλοι μπορούν, τότε σίγουρα εμείς μπορούμε καλύτερα.

2) Εμπορία-μεταποίηση

Ο νομός Ρεθύμνης δεν υστερεί σε επίπεδο πρωτογενούς παραγωγής. Η γη της Κρήτης αν και δύσβατη σε πολλά σημεία προσφέρει γενναιόδωρα τα πάντα σε αυτούς που τη δουλεύουν. Όμως, η ευμάρεια είναι σήμερα συνώνυμη της μεταποίησης και της καλής γνώσης της αγοράς. Τα ανώνυμα προιόντα, ακόμα και αν υπερέχουν σε ποιότητα, δεν αποδίδουν την αξία τους σε χρήμα. Τα κλειδιά για την ανάπτυξη του νομού είναι η τυποποίηση, η πιστοποίηση και η προώθηση. Σκοπός μας είναι να καταστήσουμε συνείδηση όλων εντός και εκτός Ελλάδας ότι η φράση "Παρήχθη στο Ρέθυμνο" αποτελεί εγγύηση υψηλότατης ποιότητας και προδιαγραφών που εξασφαλίζουν την υγεία και την απόλαυση. Έχουμε στα χέρια μας ένα πολύτιμο χαρτί, την διάσημη σε όλο το κόσμο κρητική διατροφή. Είναι καιρός να την αξιοποιήσουμε με σύνεση και αποφασιστικότητα. Κάποιες επιχειρήσεις το έπραξαν ήδη. Μερικοί συνεταιρισμοί έχουν κάνει αξιόλογα βήματα. Δεν είναι αρκετά. Το Ρέθυμνο για να αξιοποιήσει τις πλουτοπαραγωγικές του πηγές χρειάζεται ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Χρειάζεται νέους ανθρώπους με ιδέες και δυναμισμό που με την κατάλληλη στήριξη θα δημιουργήσουν νέες εστίες επιχειρηματικής δραστηριότητας φιλικής προς το περιβάλλον, θα δώσουν έμφαση στην προώθηση των ρεθυμνιακών προιόντων, και θα τονώσουν την απασχόληση δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους Ρεθύμνιους που κατέχουν τίτλους σπουδών, ακόμα και μεταπτυχιακούς τίτλους, να παραμείνουν στον τόπο τους. Με τη σωστή ενημέρωση, την άμεση πρόσβαση στα Ευρωπαικά προγράμματα ενίσχυσης και τη σωστή καθοδήγηση, είναι βέβαιο ότι το Ρέθυμνο μπορεί να αποτελέσει πιλότο ανάπτυξης για ολόκληρη τη χώρα.

3) Εκπαίδευση-Επιστήμη.

Το Ρέθυμνο υπήρξε ο πνευματικός φάρος της Κρήτης επί αιώνες. Σήμερα έχει την τύχη να φιλοξενεί ένα ανώτατο πνευματικό ίδρυμα που τροφοδοτεί την πόλη με νέο αίμα κάθε χρόνο.Όμως τα αγαθά που ο νομός μπορεί να αποκομίσει από την λειτουργία του Πανεπιστημίου δεν εξαντλούνται στην αυξημένη κίνηση στην πόλη ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Η στενότερη συνεργασία με τις πανεπιστημιακές αρχές θα μπορούσε να αποδώσει τα μέγιστα με την προσέλκυση ξένων σπουδαστών. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που μπορεί να πάρει πολλές μορφές και να τονώσει σημαντικά την οικονομία και την πνευματική κίνηση του νομού.Εδώ θα πρέπει να σημειώσω ότι έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού για τη δημιουργία παραρτημάτων στην Ελλάδα που θα λειτουργούν κατά τους θερινούς μήνες. Τα παραρτήματα αυτά θα εξυπηρετούν τις ανάγκες φοιτητών κλασικής Ελληνικής φιλολογίας και αρχαιολογίας αλλά θα προσφέρουν και σεμινάρια σε ενδιαφερόμενους σε συνδυασμό με διακοπές και επισκέψεις σε τόπους ειδικού ενδιαφέροντος. Πρόκειται για μια μορφή τουρισμού που γνωρίζει διεθνώς ταχεία ανάπτυξη και απευθύνεται σε ανθρώπους υψηλού εισοδήματος.Το Ρέθυμνο διαθέτει την απαραίτητη υποδομή και με τις κατάλληλες κινήσεις και βελτιώσεις μπορεί να πρωτοπορήσει σε αυτό τον τομέα. Ανάλογες συνέργιες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία ανοιχτών τμημάτων, την λειτουργία σεμιναρίων, ακόμα και σε συνεργασία με σχολές που έχουν την έδρα τους σε άλλες πόλεις της Κρήτης, δίνοντας έτσι διέξοδο στην ανάγκη για δημιουργική απασχόληση και μετεκπαίδευση.
Φυσικά, εκπαίδευση δεν είναι μόνο η πανεπιστημιακή. Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι αυτή που πάσχει περισσότερο στο νομό μας. Το φαινόμενο σχολείων που κλείνουν στα χωριά είναι σύνηθες. Τα μονοθέσια σχολεία εκλείπουν μαζί με τους μικρούς μαθητές. Το γεγονός θα μπορούσε να έχει και θετικά αποτελέσματα αν υπάρχουν τα μέσα που εξασφαλίζουν την ομαλή και ασφαλή μετακίνηση των μαθητών προς και από τα σχολεία και εφόσον τα πολυθέσια σχολεία παρέχουν δυνατότητες αρτιότερης εκπαίδευσης, άθλησης, κοινωνικοποίησης.
Ως μητέρα γνώρισα στις αρχές της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας την αγωνία που συνεπάγεται η ανατροφή ενός παιδιού, την αγωνία για την υγεία, την μόρφωση, τις παρέες, την πνευματική και ψυχική του ανάπτυξη. Ως κόρη ένιωσα την αγωνία της μητέρας μου που αναγκάστηκε για το δικό μου καλό να με αποχωριστεί αρκετά νωρίς. Πιστεύω ότι η Πολιτεία έχει μέγιστο χρέος να στηρήξει τη γυναίκα, να τοποθετήσει τη σχέση μητέρας-παιδιών στο κέντρο του ενδιαφέροντός της, γιατί μόνο μέσα από την ενίσχυση αυτού του δεσμού παράγονται υγειείς κοινωνικές μονάδες. Μόνο έτσι μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά φαινόμενα που ταλανίζουν την ύπαιθρο όπως τα ναρκωτικά και η εγκληματικότητα των ανηλίκων και όχι με κατασταλτικά μέτρα που ενδέχεται να έχουν τραγικές συνέπειες. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί και μέσα από την βελτίωση των συνθηκών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ένα στοίχημα που πρέπει και μπορούμε να κερδίσουμε.

4) Τουρισμός

Ο ρόλος του τουρισμού στην ανάπτυξη που γνώρισε τις τελευταίες δεκαετίες ο νομός μας είναι μεγάλος. Ακόμα και αν τα τελευταία χρόνια η απόδοση δεν υπήρξε η αναμενόμενη, λόγω της διεθνούς πολιτικής και οικονομικής συγκυρίας, το εισόδημα που προέρχεται από δραστηριότητες σχετικές με τον τουρισμό ανέρχεται σε μεγάλο ποσοστό του ακαθάριστου εισοδήματος. Όμως, το γεγονός αυτό δεν πρέπει να μας κάνει να εφυσηχάζουμε. Υπάρχουν μεγάλα κενά σε θέματα υποδομής που θα πρέπει να καλύψουμε σύντομα καθώς η τουριστική αγορά σήμερα απαιτεί εξειδικευμένες υπηρεσίες ενώ ο ανταγωνισμός μεγαλώνει. Χρειαζόμαστε σωστό οδικό δίκτυο -και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει βήματα, όμως απέχουμε πολύ από το επιδιωκόμενο επίπεδο-, χρειάζεται να αναδείξουμε τα σημεία ειδικού ιστορικού, αρχαιολογικού και γεωλογικού ενδιαφέροντος, απαιτείται ορθή διαχείρηση των προβλημάτων που απορρέουν από τον τουρισμό. Τα προβλήματα αυτά υποβαθμίζουν τις προσφερόμενες τουριστικές υπηρεσίες αλλά και το επίπεδο της ζωής όλων μας. Αναφέρομαι φυσικά στην αποτελεσματική διαχείρηση των σκουπιδιών και των λυμάτων, στην τήρηση της δημόσιας τάξης, στη διαχείρηση των ενεργειακών και υδάτινων πόρων τους καλοκαιρινούς μήνες και όχι μόνο Ο νομός Ρεθύμνης έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο πολιτικές: α) Τον μαζικό τουρισμό χαμηλής οικονομικής στάθμης που φέρνει περισσότερα προβλήματα παρά έσοδα -πρόσφατα παραδείγματα η Ρόδος και η Κέρκυρα, που είδαν το φως της δημοσιότητας τη χρονιά που μας πέρασε-, και β) Τον υψηλού εισοδήματος τουρισμό. Τα πλεονεκτήματα του δεύτερου είναι πολλά. Καταρχάς δεν εξαντλείται μέσα στους τρεις μήνες του καλοκαιριού. Επίσης, δεν ικανοποιείται με το τρίπτυχο ήλιος, θάλασσα και χωριάτικη. Τέλος, δεν κινείται μόνο εντός των ορίων του ξενοδοχειακού του καταλύμματος.
Για να έχουμε τον τουρισμό που μας αξίζει είναι απολύτως αναγκαίος ο επαναπροσδιορισμός της σχετικής πολιτικής. Πρέπει τα έργα υποδομής να ολοκληρωθούν άμεσα, οι επενδύσεις να γίνονται με κριτήριο το σεβασμό του φυσικού και αρχιτεκτονικού περιβάλλοντος και η κατανομή τους να είναι τέτοια που να αποφεύγονται φαινόμενα γκετοποίησης των τουριστών. Πρέπει επίσης να υπάρξει ένα σύστημα πιστοποίησης των παρεχόμενων υπηρεσιών ώστε μεμονωμένοι επαγγελματίες που δεν σέβονται τον ευατό τους και το Ρέθυμνο να μην μπορούν να αμαυρώσουν το πρόσωπο του τουρσιμού μας. Τέλος απαιτούνται συντονισμένες προωθητικές ενέργειες που να προβάλλουν με τρόπο μοντέρνο και καλόγουστο τις ομορφιές του Ρεθύμνου και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των ανταγωνιστών μας.

Σε αυτό το σημείο, και πριν ολοκληρώσω, θα ήθελα να καταθέσω και μια ακόμα σκέψη. Η απρόσκοπτη οικονομική δραστηριότητα και η ανάπτυξη του νομού αποτελούν τα κλειδιά για μια κοινωνία δικαιοσύνης όπου η μέριμνα για το πολίτη ταυτίζεται με το καλό του συνόλου. Όμως, η ευημερία των αριθμών δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ευημερία για τους ανθρώπους. Τα δύο αυτά αγαθά για να συμπέσουν προυποθέτουν πολιτικές αποκέντρωσης και απεμπλοκής από τα δίχτυα της γραφειοκρατίας. Πρωτοβουλίες που θα δώσουν νέα πνοή στις τοπικές κοινωνίες, θα απελευθερώσουν τις κρυμμένες δυνάμεις και θα εμπνεύσουν ελπίδα και δημιουργικότητα στο πιο δυναμικό κομμάτι τους, τη νεολαία. Καλούμαστε σήμερα να εκφράσουμε αυτές τις δυνάμεις. Και το πράττουμε αφοβα και υπεύθυνα.

  • ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΘΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ
  • ΕΙΔΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ
  • ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ
  • ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΝΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
© 2007 - easyweb team