ΒΑΡΒΑΡΑ ΤΕΡΖΑΚΗ
 
Επικοινωνία
Οι Παλαιστίνιοι υιοθετούν μια λιγότερο βίαιη στάση (Ελευθεροτυπία/The New York Times)



 

ΡΑΜΑΛΑ, Δυτική Όχθη- Οι παλαιστίνιοι ηγέτες που κάποτε διοικούσαν ένοπλες πολιτοφυλακές, συμμετέχουν τώρα σε ειρηνικές πορείες εναντίον των ισραηλινών αστυνομικών δυνάμεων και συλλαμβάνονται. Αγαθά που παράγονται σε ισραηλινούς οικισμούς καίγονται στη διάρκεια διαδηλώσεων. Ο παλαιστήνιος πρωθυπουργός μπήκε σε περιοχές της Δυτικής Όχθης, που επισήμως βρίσκονται εκτός της δικαιοδοσίας του, για να φυτέψει δέντρα και να ανακηρύξει αυτή τη γη μέρος ενός μελλοντικού κράτους. Στη Δυτική Όχθη κάτι φαίνεται να κινείται.

Από τη στιγμή που τόσο η διπλωματία όσο και ο ένοπλος αγώνας δεν έχουν μπορέσει να κάμψουν την ισραηλινή κατοχή, η διοικούμενη από τη Φατάχ Παλαιστηνικαή Αρχή, συνεπικουρούμενη από την επιχειρηματική κοινότητα, προσπαθεί να χαράξει έναν τρίτο δρόμο: να υποδαυλίσει τα λαϊκά πάθη, αποφεύγοντας όμως τη βία. Καθώς η Φατάχ προσπαθεί να ανανεώσει την εξουσία της, η λογική που φαίνεται να κυριαρχεί είναι εκείνη της οικοδόμησης ενός εικονικού κράτους και πολιτικών θεσμών μέσω πράξεων λαϊκής αντίστασης. «Θέλουμε ο απλός λαός να αισθανθεί ότι συμμετέχει στη διαδικασία ίδρυσης ενός κράτους» λέει ο παλαιστίνιος υπουργός Οικονομικών Χασάν Αμπού –Λίμπντεχ, αναφερόμενος στην προσπάθεια να σταματήσουν οι πωλήσεις προϊόντων από τους εποίκους και να προσλαμβάνονται Παλαιστίνιοι σε ισραηλινές επιχειρήσεις.

Ερωτήσεις που έγιναν σε περαστικούς έδειξαν ότι οι απλοί άνθρωποι καταλαβαίνουν και υποστηρίζουν το συγκεκριμένο τρόπο άσκησης πίεσης προς το Ισραήλ, συγχρόνως όμως αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητα του.

Γιγαντοαφίσες που έχουν αναρτηθεί σε διάφορα σημεία προσπαθούν να αποτρέψουν τους Παλαιστίνιους από το να αγοράζουν ισραηλινά προϊόντα, προειδοποιώντας τους: «Δική σου η συνείδηση, δική σου και η επιλογή». Το παλαιστινιακό υπουργείο Επικοινωνιών έχει απαγορεύσει τις πωλήσεις ισραηλινών καρτών κινητής τηλεφωνίας, επειδή τα σήματά τους τα αναμεταδίδουν κεραίες που είναι τοποθετημένες σε ισραηλινούς οικισμούς. Ο πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ περνάει περισσότερο χρόνο χωρίς το κουστούμι του, περιοδεύοντας σε παραμελημένα χωριά, μελετώντας σχέδια υδροδότησης, ηλεκτροδότησης και εκπαίδευσης και κάνοντας έκκληση για «σουμούντ», δηλαδή για ειρηνική αντίσταση. «Η ειρηνική αντίσταση δεν πρέπει να παραμείνει ένα απλό σλόγκαν, πρέπει να μεταφραστεί σε πράξεις», δήλωσε στους κατοίκους του χωριού Ιζμπετ-αλ Ταμπίμπ κοντά στην πόλη της Καλκίλια, στα τέλη Μαρτίου. Στην περιοχή αυτή, λόγω του τείχους που έχουν εγείρει οι Ισραηλινοί, οι αγρότες δεν έχουν πλέον πρόσβαση στα χωράφια. Ο Φαγιάντ φύτεψε ένα δέντρο προηγουμένως όμως δήλωσε στους περίπου 1.000 ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί να τον ακούσουν: «Αυτός είναι ο πραγματικός μας στόχος, να εγκαθιδρύσουμε την παρουσία μας στη γη μας και να κρατήσουμε το λαό μας εδώ».

Η γενική εικόνα που μεταδίδουν οι αναλυτές είναι ότι, με βαση τις διαφωνίες μεταξύ της Γάζας και της κυριαρχούμενης από τη Φατάχ Παλαιστινιακής Αρχής, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς πολιτικές ανακατατάξεις και ενωμένη ηγεσία. Παραδέχονται όμως ότι η λαϊκή αντίσταση, σε συνδυασμό με την ίδρυση θεσμών και τις διεθνείς εκκλήσεις, κερδίζουν έδαφος μεταξύ των Παλαιστινίων.

«Η Φατάχ περνά κρίση ταυτότητας», υποστηρίζει ο Μαχντί Αμπντούλ Χαντί, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Ακαδημαϊκής Ένωσης για την Μελέτη των Διεθνών Υποθέσεων, στην Ιερουσαλήμ. «Πως να συνδυασει την ιδιότητα του απελευθερωτικού κινήματος με εκείνη του κόμματος εξουσίας; Ένας τρόπος είναι να ενισχύσει την εθνική υπερηφάνεια και να κατευνάσει τους φόβους και τα πάθη. Η Χαμάς και η ένοπλη αντίσταση παραμένουν πάντως, για πολλούς, μια περισσότερο ικανοποιητική επιλογή».

Οι ισραηλινές στρατιωτικές αρχές απορρίπτουν το χαρακτηρισμό «μη βίαιες» για τις πρόσφατες διαδηλώσεις, καθώς οι διαδηλωτές συχνά πετάνε πέτρες και προσπαθούν να καταστρέψουν το διαχωριστικό τείχος.

«Σεβόμαστε τον Σαλάμ Φαγιάντ», δήλωσε στρατιωτικός, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας που του επιβάλλει η θέση του. «Δεν θέλουμε όμως να παρακινεί τους Παλαιστινίους. Τους παρακινεί να καίνε αγαθά. Τους παρακινεί να καταστρέφουν το τείχος, κι αυτό δεν είναι μη βίαιο. Ισορροπούν σε μια πολύ λεπτή γραμμή».

Ο Φαγιάντ, πολιτικά ανεξάρτητος, έχει δηλώσει ότι στόχος του είναι να κτίσει τα θεμέλια ενός κράτους έως το 2011.

«Το παν είναι να στηριχθείς στα δεδομένα που έχεις», λέει. «Η κατοχή δεν είναι μεταβατική, πρέπει λοιπόν να είμαστε βέβαιοι ότι ο λαός μας θα παραμείνει σταθερός. Αν φτιάξουμε υπηρεσίες, οι άνθρωποι θα αποκτήσουν την αίσθηση της υπευθυνότητας. Νιώθω ότι βρισκόμαστς σε πολύ καλο δρόμο, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Όλος ο κόσμος ξέρει ότι αυτή η κατοχή πρέπει να τερματιστεί».

Ethan Bronner

© 2007 - easyweb team