ΒΑΡΒΑΡΑ ΤΕΡΖΑΚΗ
 
Επικοινωνία
Aβεβαιότητα στην Ευρώπη το 2010 (Η Καθημερινή)

Η αυλαία της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα θα βρει την Ευρώπη να αγωνίζεται ν’ αντιμετωπίσει τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη δεκαετία του 1930 σ’ έναν αβέβαιο κόσμο.

Τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους σε όλη την Ευρώπη εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν τροχοπέδη στη διαδικασία ανάκαμψης, ειδικά στη Βρετανία, η οποία σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις βρίσκεται «τουλάχιστον ένα χρόνο πίσω» από τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Τα προγράμματα λιτότητας τόσο στη Βρετανία όσο και στην Ελλάδα, όπως και σε άλλα μέλη της Ευρωζώνης όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα αποδειχθούν πολιτικά οδυνηρά και ενδεχομένως θα προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα περιμένει ανήσυχη τις εκλογές στη Βρετανία, οι οποίες πιθανότατα θα διεξαχθούν τον Μάιο. Κι αυτό, επειδή οι Συντηρητικοί, οι οποίοι αναμένεται να είναι οι νικητές των εκλογών, έχουν δεσμευθεί ότι θα επαναδιαπραγματευτούν τον καταμερισμό των εξουσιών μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. στα κοινωνικά θέματα.

Τα βλέμματα θα είναι στραμμένα και προς τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, που εξήλθε από την ύφεση στο τέλος του περασμένου χρόνου, καθώς ο «λογαριασμός» για τα κρατικά κονδύλια, που χρησιμοποίησε η Αγκελα Μέρκελ για να μη χαθούν θέσεις εργασίας, θα έρθει το 2010. Αν η Γερμανία και η Αγκελα Μέρκελ δεν περάσουν το κρίσιμο πολιτικό τεστ της συρρίκνωσης των δημοσίων δαπανών, σε συνδυασμό με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, τότε είναι αμφίβολο, αν θα την ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Παράλληλα, η εφαρμογή της Συνθήκης της Λισσαβώνας, αναμένεται να αυξήσει τις πιέσεις προς την Ε.Ε. να αποδείξει το ειδικό της βάρος στη διεθνή σκηνή, κάτι που θα κριθεί στις συνόδους κορυφής των G20 και IMF, που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του χρόνου.

Αντιμέτωπος μ’ ένα κρίσιμο πολιτικό τεστ θα βρεθεί και ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί με τις περιφερειακές εκλογές του Μαρτίου. Οι Σοσιαλιστές, παρά τον εσωτερικό τους διχασμό, ελέγχουν 20 από τις 22 περιφέρειες της Γαλλίας και ο πρόεδρος Σαρκοζί οφείλει να τα πάει καλά, προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία του. Μια αποτυχία θα δυσχεράνει κατά πολύ τις προσπάθειές του να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, έχοντας απέναντί του τα εργατικά συνδικάτα.

Τον ίδιο μήνα, στις περιφερειακές εκλογές, που θα διεξαχθούν στην Ολλανδία, οι πολιτιστικοί πόλεμοι της Ευρώπης με το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους μετανάστες αναμένεται να βρεθούν για μια ακόμη φορά στην πρώτη γραμμή.

Αντιμέτωπος με τοπικές εκλογές θα βρεθεί την άνοιξη και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος «πολιορκείται»  από σεξουαλικά σκάνδαλα. Ωστόσο, στην Ιταλία, το κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση είναι η οικονομία, καθώς όλες οι ενδείξεις κατατείνουν σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι.

Κρίσιμο τεστ και οι προεδρικές εκλογές στην Πολωνία, το φθινόπωρο, καθώς αναμένεται να δείξουν κατά πόσον η χώρα έχει ξεπεράσει το παρελθόν της, σημαδεμένο από τον κομμουνιστικό αυταρχισμό και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και έχει εξελιχθεί σε μια τυπική ευρωπαϊκή χώρα, στο κέντρο του πολιτικού ρεύματος.

Μια πρώτη δοκιμασία των σχέσεων Ευρώπης-Ρωσίας εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, τον Ιανουάριο, δεδομένου ότι η Ρωσία ανταγωνίζεται την Ευρώπη στην εξασφάλιση επιρροής στην Ουκρανία.

Υπό αμφισβήτηση, τέλος, θα τεθεί σταδιακά και ο ρόλος του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, στην περίπτωση που θα αυξηθούν οι ευρωπαϊκές απώλειες, στις αρχές του 2010, χωρίς παράλληλα να υπάρξει κάποια πρόοδος στη διαδικασία παράδοσης της εξουσίας στις αφγανικές δυνάμεις.

 

© 2007 - easyweb team