ΒΑΡΒΑΡΑ ΤΕΡΖΑΚΗ
 
Επικοινωνία
Κέντρο Έρευνας για Θέματα Ισότητας
Ρέθυμνο, 16.01.2004

Θέμα ημερίδας: «Ίση συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Γυναίκες στην καρδιά της Ευρώπης»

Αγαπητές φίλες,

Λένε για μας ότι είμαστε το ωραίο και ασθενές φύλλο, θέλοντας προφανώς έτσι να προσδιορίσουν για μας και χωρίς εμάς τον ρόλο μας.
Ωστόσο εμείς γνωρίζουμε ότι κλείνουμε μέσα μας πολλές δημιουργικές δυνάμεις που συχνά οι κοινωνικές δομές δεν μας επιτρέπουν να εκδηλωθούν. Θέλουν από μας τα πάντα, αλλά οι ευκαιρίες δεν μας δίνονται απλόχερα, πρέπει μόνες μας να τις κατακτήσουμε.
Στον αιώνα που έφυγε οι γυναίκες βγήκαν στο προσκήνιο εισβάλλοντας σε ανδρικά οχυρά. Υπήρξαν πολλές γυναίκες πρωτοπόρες στην επιστήμη, στην πολιτική, στις τέχνες, στα γράμματα: Μαντάμ Κιουρί, Ίντιρα Γκάντι, Σιμόν ντε Μπουβουάρ, Αγκάθα Κρίστι, Μελίνα Μερκούρη κ.α.
Ο αιώνας που μπήκε θεωρείται ο αιώνας που οι γυναίκες μαζικά θα μπουν σε όλα τα πεδία δράσης. Όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε όλες μαζί.
Σήμερα οι γυναίκες αποτελούν το 40% του εργαζόμενου πληθυσμού και αντιπροσωπεύουν το 53% των απόφοιτων ανωτέρων και ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Εν τούτοις η πολιτική είναι ένας κατ’εξοχήν χώρος που υστερεί η γυναικεία εκπροσώπηση. Τα κέντρα λήψεως των αποφάσεων μονοπωλούνται από άνδρες όχι μόνο στην πολιτική, αλλά στην κορυφή κάθε πυραμίδας, τράπεζες, νομαρχίες, δημόσιοι οργανισμοί κλπ.
Τα νούμερα για την συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική είναι συντριπτικά. Σήμερα οι γυναίκες αποτελούν μόλις το 15% των εθνικών κοινοβουλίων και το 16% των εθνικών κυβερνήσεων. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, αφού αντιστοιχούν στο 27,3%.
Η ελληνική πραγματικότητα είναι μάλλον θλιβερή. Μόνο 17 γυναίκες σε σύνολο 300 βουλευτών και μόνο 3 γυναίκες υπουργοί ή υφυπουργοί στην κυβέρνηση.
Όλα αυτά δείχνουν έλλειμμα δημοκρατίας. Η κοινωνία, η οικονομία, η πολιτική και η δημοκρατία έχουν ανάγκη από όλους τους πολίτες για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Η εικόνα πρέπει ν’αλλάξει. Η γυναικεία εκπροσώπηση είναι αναγκαία.
Το ζήτημα βέβαια δεν είναι μόνο αριθμητικό. Οι γυναίκες έχουν τεράστιες δυνατότητες, έχουν πρακτικό μυαλό και καθαρή ματιά.
Δεν είναι τυχαίο που σε μια εποχή που οι πολίτες γυρνούν τα νώτα τους στην πολιτική, τα κόμματα στρέφονται περισσότερο στις γυναίκες που είναι το πιο άφθαρτο κομμάτι της κοινωνίας. Δεν είναι τυχαίο που οι γυναίκες στην πολιτική δεν έχουν κατηγορηθεί για διαφθορά. Δεν είναι τυχαίο που ο λόγος τους ακόμη κι αν αρθρώνεται από λίγες αναγνωρίζεται άμεσα, γιατί είναι μεστός, ακουμπά τα προβλήματα του πολίτη και αναζητά πάντα συγκεκριμένες λύσεις.
Οι γυναίκες γνωρίζουν περισσότερο από τον καθένα τα προβλήματα, γιατί κυρίως τα αντιμετωπίζουν οι ίδιες. Τις γυναίκες ακουμπά περισσότερο από όλους η ανεργία, το μεγάλωμα των παιδιών, η φτώχεια συχνά και ο κοινωνικός αποκλεισμός.
Γι’αυτό θα ήθελα να σας παρακαλέσω φίλες να είμαστε πιο επιεικείς με τις γυναίκες και τα λάθη τους. Κι αυτό γιατί μας έχουν δοθεί συνολικά λιγότερες ευκαιρίες.
Φίλες ξέρω ότι εσείς κι εγώ επικοινωνούμε καλύτερα, έχουμε τις ίδιες αγωνίες, κοινά προβλήματα, την ίδια πίστη στη δύναμη μας.
Ελάτε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για ένα καλύτερο μέλλον που έχει ανάγκη ο τόπος.
Έχουμε ανάγκη φίλες τη δική σας στήριξη σ’αυτή την δύσκολη και ενδιαφέρουσα διαδρομή, που εγώ τουλάχιστον επιχειρώ για πρώτη φορά. Σας θέλω δίπλα μου στη μάχη για να γίνει το όραμα πραγματικότητα.

Φίλες πιστεύω στην νίκη, θα αγωνιστώ για τη νίκη και η νίκη θα είναι δική μας.
Βαρβάρα Τερζάκη

© 2007 - easyweb team