ΒΑΡΒΑΡΑ ΤΕΡΖΑΚΗ
 
Επικοινωνία
Ξαναβρίσκει κάτι από τη λάμψη του το Σίτι (Το Βήμα)

Τα πρώτα σημεία ανάκαμψης έχουν αρχίσεινα κάνουν την εμφάνισή τους στο Σίτι του Λονδίνου, το οποίο είναι το βρετανικό ισοδύναμο της Γουόλ Στριτ. Μόνο που σήμερα, όπου ακόμη διανύουμε την περίοδο της οικονομικής ύφεσης, το παγκόσμιο τραπεζικό «χωριό» είναι σαφώς μικρότερο από ό,τι πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, αρκετά απομονωμένο και με αρκετή αβεβαιότητα σχετικά με το πώς η εφαρμογή νέων κανόνων και ρυθμιστικών πλαισίων θα επηρεάσει το μέλλον του.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου εξαμήνου έκανε αρκετές φορές την εμφάνισή της μια καλή διάθεση από πλευράς των επενδυτών. Μια τάση που ενισχύθηκε και από παρόμοια φαινόμενα ανάκαμψης στις αγορές της Νέας Υόρκης και του Τόκιο. Ακόμη, καταγράφηκε γρήγορη άνοδος των κερδών των τραπεζών, που οδήγησε σε μια πλούσια ανταμοιβή για αρκετούς επενδυτές αλλά και σε ένα ζωντάνεμα των συναλλαγών. Ετσι, σήμερα, με το σκηνικό αυτό πλέον έτοιμο, όσες τράπεζες κατάφεραν να περάσουν τις «Συμπληγάδες» της κρίσης ήδη μετράνε πολλά κέρδη, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το σταθερό εισόδημα, το συνάλλαγμα και τις χρηματιστηριακές αγορές εμπορευμάτων.

«Η πρόσφατη οικονομική κρίση είχε μια σημαντική επίπτωση για το Λονδίνο. Θέσεις εργασίας χάθηκαν και επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να μειώσουν το μέγεθός τους» αναφέρει ο κ. Στιούαρτ Φρέιζερ, επικεφαλής της
City of London Corporation για θέματα πολιτικής. Αλλά, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, από τη στιγμή κατά την οποία θα επιστρέψει η αυτοπεποίθηση στη βρετανική πρωτεύουσα «θα υπάρχει ένας ευρύς ορίζοντας γεμάτος αισιοδοξία».

Το Σίτι του Λονδίνου εξακολουθεί να παραμένει ένας μεγάλος «παίκτης» στην παγκόσμια οικονομική σκηνή. Σε μερικές, μάλιστα, γεωγραφικές περιοχές θεωρείται ο μεγαλύτερος. Για του λόγου το αληθές αξίζει να αναφερθεί ότι το 36% των παγκόσμιων πράξεων σε συνάλλαγμα γίνεται στη βρετανική πρωτεύουσα. Ο επόμενος μεγαλύτερος «παίκτης», η Νέα Υόρκη, συγκεντρώνει μόλις το 14% των συναλλαγών αυτών, σύμφωνα με τις εταιρείες μελετών. Το Σίτι ακόμη είναι το κέντρο των συναλλαγών διεθνών ομολόγων συγκεντρώνοντας το 30% του παγκοσμίου συνόλου. Επιπρόσθετα, πολλές εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα βλέπουν τις δραστηριότητές τους να βελτιώνονται. Πρόσφατο παράδειγμα η Β
arclays ΡLC, η μεγάλη βρετανική τράπεζα, η οποία τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε μια αύξηση κατά 10% στα κέρδη της για το πρώτο εξάμηνο του 2009 έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.

Η βελτίωση στις αγορές, παγκοσμίως, έχειδώσει σημαντική ώθηση και στην κοινότητα των επενδυτών υψηλού ρίσκου, την κοινότητα
hedge fund του Σίτι, η οποία βλέπει διαρκώς τις αποδόσεις να βρίσκουν το χαμένο τους έδαφος και τους επενδυτές να επιστρέφουν μετά τη μαζική τους αποχώρηση τον περασμένο χρόνο.

Η περιουσία που διαχειρίζονται οι μάνατζερ με έδρα τη Βρετανία ανερχόταν στο τέλος του περασμένου Ιουλίου σε 295,77 δισ. δολάρια, κατά 12% αυξημένη έναντι του Δεκεμβρίου του 2008. Παρ΄ όλα αυτά εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα και συγκεκριμένα κατά 34% πιο κάτω από τα 448,1 δισ. δολάρια που είχαν καταγραφεί στο τέλος του 2007.

Η ελεύθερη πτώση στις τιμές ενοικίων των εμπορικών ακινήτων που βρίσκονται στην καρδιά της πόλης, στην περιοχή που είναι και γνωστή ως τετραγωνικό μίλι, λόγω του ότι το ιστορικό εμπορικό του κέντρο είχε την ίδια έκταση, δείχνει να έχει «φρενάρει». Μάλιστα, αρκετά πρόσφατα παρατηρήθηκε μια μικρή άνοδος σε μεγάλες συμφωνίες για ενοικιάσεις ακινήτων από οικονομικά ιδρύματα, παρά το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες έκαναν αρκετά ελκυστικές προσφορές, παρέχοντας ακόμη και το δικαίωμα στους ενοικιαστές να μισθώνουν δωρεάν τα ακίνητα για κάποιες συγκεκριμένες περιόδους.

Παρά τα όποια θετικά μηνύματα, πάντως, η αλήθεια είναι ότι η οικονομική κοινότητα του Λονδίνου έχει συρρικνωθεί. Ο αριθμός των θέσεων εργασίας στη Βρετανία και ειδικότερα στον τομέα των οικονομικών υπηρεσιών μειώθηκε κατά 9%, στις 363.00

θέσεις πέρσι, ενώ φέτος αναμένεται πτώση περαιτέρω 9%, όπως αναφέρουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Αυτό όμως που όλοι αναμένουν να δουν στο Σίτι είναι η αύξηση της φορολογίας. Η βρετανική κυβέρνηση ήδη έχει ανακοινώσει τα σχέδιά της, σύμφωνα με τα οποία θα αυξηθεί η φορολογία εισοδήματος στο 50%, από 40% που ισχύει σήμερα για τους πολίτες που κερδίζουν εισόδημα από 150.00 λίρες και άνω. Η αλλαγή αυτή θα ισχύσει από τον Απρίλιο του 2010.

Δεν είναι όμως λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ο υπερβολικός ζήλος από πλευράς της πολιτείας και των νομοθετών μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά στο οικονομικό κέντρο που ονομάζεται Λονδίνο. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και ο δήμαρχος της πόλης κ. Μπορίς Τζόνσον, ο οποίος ζητεί τα φορολογικά μέτρα να γίνουν λιγότερο αυστηρά.

Γερ. Ζωτος

© 2007 - easyweb team