ΒΑΡΒΑΡΑ ΤΕΡΖΑΚΗ
 
Επικοινωνία
Πράσινη αειφόρος ανάπτυξη στην Εδεσσα διά χειρός... Χάρβαρντ (Η Καθημερινή)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. H Εδεσσα, η «Πολιτεία των Νερών» βλέπει το μέλλον της μέσα από τα... σχέδια του Χάρβαρντ. Δεκατέσσερις φοιτητές του κορυφαίου Αμερικανικού πανεπιστημίου με επικεφαλής τη διεθνούς φήμης καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Τοπίου κ Μάρθα Σουόρτζ και τον Ελληνα καθηγητή Σχεδιασμού, Τεχνολογίας και Διαχείρισης κ. Σπύρο Πολλάλη, θα βρεθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη μακεδονική πόλη για να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στην πιο φιλόδοξη προσπάθεια πράσινης αειφόρου ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Νέα ταυτότητα

Οι δύο καθηγητές και οι 14 φοιτητές (μεταξύ αυτών δύο Ελληνες) για μια εβδομάδα θα δημιουργήσουν ένα Εργαστήριο για τη μελέτη, το σχεδιασμό του τοπίου και τη διαχείριση του περιβάλλοντος στην περιαστική περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, έκτασης 1.400 στρεμμάτων που συνδέει την Εδεσσα με την κοινότητα του Αγρα. «Εστιάζοντας στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πόλη και με την υποστήριξη του Δήμου Εδεσσας, το Εργαστήρι μας έχει στόχο -ανέφερε μιλώντας από το Χάρβαρντ ο καθηγητής Πολλάλης- την αειφόρο ανάπτυξη με προτάσεις που θα αναβαθμίσουν το τοπίο λαμβάνοντας υπόψη τις ερχόμενες γενιές. Συγχρόνως στοχεύει στην αειφόρο ανάπτυξη σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και στην αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας, στην απόδοση νέας ταυτότητας στην πόλη και στον επαναπροσδιορισμό της θέσης της σε τοπικό και μητροπολιτικό επίπεδο». Τα έργα των φοιτητών του αμερικανικού πανεπιστημίου (οι προτάσεις θα παρουσιαστούν αρχές του χρόνου) θα εστιάζουν στο σχεδιασμό της πράσινης ζώνης μεταξύ Αγρα-Εδεσσας και της ευρύτερης περιοχής των καταρρακτών και την εναλλακτική χρήση του Κανναβουργείου και του παλιού υδροηλεκτρικού εργοστασίου καθώς και των υδάτινων δεξαμενών που είχε δημιουργήσει η ΔΕΗ για την παραγωγή ενέργειας. Οι φοιτητές του Χάρβαρντ (που θα μυηθούν στην κοινωνική, πολιτιστική και οικολογική διάσταση της Εδεσσας) θα σχεδιάσουν επίσης δημόσιους χώρους της πόλης ενσωματώνοντας το υδάτινο στοιχείο με απώτερο σκοπό την αναβάθμιση του αστικού χαρακτήρα της. Κοινός άξονας, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής ώστε η Εδεσσα να μετατραπεί σε μια ελκυστική πόλη, «ειδικά στον 21ο αιώνα», όπως σημείωσε ο κ. Πολλάλης, «όπου τα δίκτυα επικοινωνίας αλλάζουν ριζικά τον τρόπο ζωής και εισάγουν διαφορετικά μοντέλα εργασίας, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας».

Χρηματοδότηση

Το Εργαστήρι χρηματοδοτείται από το Δήμο και το Πρόγραμμα «Ζόφνας» για Αειφόρο Ανάπτυξη Μεγάλης Κλίμακας που διευθύνεται από τον κ. Πολλάλη και συνεργάζεται με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου του ΑΠΘ. Το τμήμα του Χάρβαρντ από το οποίο προέρχονται οι φοιτητές θεωρείται από τα καλύτερα του κόσμου και αφορμή για την οργάνωση του Εργαστηρίου υπήρξε η προηγούμενη συμμετοχή της κ. Σουόρτζ στον ανασχεδιασμό του παλαιού γηπέδου της Εδεσσας (συνολικής έκτασης 66 στρεμμάτων) και τη μετατροπή του σε αστικό πόλο πολιτισμού, τέχνης και οικολογίας, ένα έργο που όπως είπαν αρμόδιοι του Δήμου Εδεσσας ολοκληρώνεται με τη συνεργασία του αναπληρωτή διευθυντή του Μεταπτυχιακού Αρχιτεκτονικής Τοπίου, καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Ι. Τσαλικίδη.

Οπως είπε στην «Κ» ο κ. Τσαλικίδης, η εργασία των φοιτητών του Χάρβαρντ θα είναι το τρίτο μέρος μιας προσπάθειας που δεν έχει προηγούμενο στην ελληνική επικράτεια. Ομάδα Ελλήνων μεταπτυχιακών φοιτητών υπό τον κ. Τσαλικίδη έχει ήδη μελετήσει έκταση 250 στρεμ. στο ΒΔ άκρο της πόλης και έχει καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση για τη δημιουργία αειφορικού περιαστικού πάρκου καινοτόμων πολιτιστικών, περιβαλλοντικών και αναψυχικών δραστηριοτήτων.

Θανάση Τσιγγανά

© 2007 - easyweb team