Ένας από τους γνωστότερους τσελίστες στον κόσμο, ο Τζούλιαν Λόυντ Ουέμπερ, θα ηγηθεί ενός προγράμματος μουσικής εκπαίδευσης νέων από τις πιο φτωχές περιοχές της Βρετανίας.
Το πρόγραμμα, το οποίο θα ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα, είναι κυβερνητικό και συνιστά αντιγραφή ενός ανάλογου και πολύ επιτυχημένου προγράμματος της Βενεζουέλας. Εδώ και 30 χρόνια, η Βενεζουέλα προσφέρει δωρεάν μαθήματα κλασικής μουσικής σε παιδιά που ζουν στις πιο βίαιες γειτονιές της, μέσα στα ναρκωτικά, την εγκληματικότητα και τη φτώχεια. Το πρόγραμμα «Ελ Σιστέμα», όπως το ονόμασαν, είχε ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό της Ορχήστρας Νέων Σιμόν Μπολίβαρ, η οποία πιστώνεται ότι μεταμόρφωσε όχι μόνο τη ζωή παιδιών του δρόμου, αλλά και τον ίδιο τον κοινωνικό ιστό της χώρας. Για τους μικρούς Βενεζουελάνους, η ορχήστρα έγινε η οικογένειά τους, το σχολείο τους, η κοινότητά τους. Ο μαέστρος Γκουστάβο Ντουντάμελ, που στα 27 του ετοιμάζεται να γίνει μουσικός διευθυντής της Φιλαρμονικής του Λος Άντζελες, είναι ένα από τα παιδιά του «Ελ Σιστέμα». Τον περασμένο Αύγουστο, η Ορχήστρα Νέων Σιμόν Μπολίβαρ έπαιξε στο Ρόαγιαλ Άλμπερτ Χωλ του Λονδίνου και η επιτυχία της ενέπνευσε τους Βρετανούς να χρησιμοποιήσουν κι αυτοί τη μουσική ως πηγή κοινωνικής αλλαγής.
Τώρα ο 57χρονος Τζούλιαν Λόυντ Ουέμπερ, νεώτερος αδελφός του συνθέτη Άντριου Λόυντ Ουέμπερ και διεθνούς φήμης τσελίστας, που έχει συνεργαστεί με μουσικούς από τον Γεχούντι Μενουχίν, τον Λορίν Μααζέλ και τον Γκέοργκ Σόλτι μέχρι τον Έλτον Τζων και την Κλίο Λέιν, θα προεδρεύσει της ομάδας η οποία θα δημιουργήσει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα στη Βρετανία. «Θα έλεγα ότι εμπνεόμαστε από το “Ελ Σιστέμα”, επειδή δεν μπορείς απλώς να αντιγράψεις κάτι σαν αυτό», εξηγεί στον «Ομπζέρβερ». «Πρόκειται για παιδιά που δεν θα σκέφτονταν ποτέ να παίξουν κλασική μουσική. Προσεγγίζουμε τη μουσική από εντελώς διαφορετική γωνία. Προσπαθούμε να βγάλουμε τα παιδιά από τη φτώχεια μέσω της μουσικής. Θα τους προσφέρουμε όργανα και την κατάλληλη διδασκαλία. Αν λειτουργήσει, θα αλλάξει την όψη της μουσικής εκπαίδευσης σ΄ αυτή τη χώρα». Τα πιλοτικά προγράμματα θα ξεκινήσουν από τρεις περιοχές, που δεν έχουν ακόμη επιλεγεί.
Στην πράξη, παιδιά ηλικίας από τεσσάρων ετών και πάνω, τα οποία θα «στρατολογηθούν» από τους δρόμους και τα κλαμπ των φτωχότερων συνοικιών της Βρετανίας, θα λάβουν δωρεάν τσέλα, κλαρινέτα, τρομπέτες και άλλα όργανα. Δάσκαλοι μουσικής, ειδικά επιλεγμένοι με βάση το παιδαγωγικό τους χάρισμα, θα διδάξουν αυτά τα παιδιά πώς να παίζουν κομμάτια κλασικών συνθετών στο πλαίσιο μιας ορχήστρας και στη συνέχεια θα τα ενθαρρύνουν να ενταχθούν σε κλασικές ορχήστρες. Ο στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η αλλοτρίωση των λιγότερο προνομιούχων παιδιών και να τονωθεί η φιλοδοξία τους. Η καλή μουσική, λέει ο τσελίστας, θα είναι απλώς ένα «παραπροϊόν» του προγράμματος.
Γιώργος Αγγελόπουλος |