Παρέμβαση Κεφαλογιάννη σε αστυνομικούς υπέρ εμπόρων ναρκωτικών
Ποινική δίωξη εις βάρος του συμβούλου του Πρωθυπουργού και πρώην υπουργού της Ν.Δ. Γιάννη Κεφαλογιάννη άσκησε χθες ο εισαγγελέας Ρεθύμνου.
Αφορμή στάθηκαν οι καταγγελίες αστυνομικών της Ειδικής Αστυνομικής Υπηρεσίας Δίωξης Εγκλήματος (ΕΙΔΑΣΥΔΕ) πως ο επί 50 χρόνια βουλευτής Ρεθύμνου είχε ζητήσει από 2 συναδέλφους τους να «αθωώσουν» έμπορο ναρκωτικών, προσφέροντας ως αντάλλαγμα διορισμό στη γυναίκα του ενός και καλή μεταχείριση στο Σώμα και για τους δύο.
Τις καταγγελίες των αστυνομικών αποκάλυψαν στις 10 Νοεμβρίου 2007 «ΤΑ ΝΕΑ» και 4 ημέρες αργότερα παρενέβη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς, ο οποίος ανέθεσε την υπόθεση σε εισαγγελέα, προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών από τους αστυνομικούς.
Οι 3 καταθέσεις
Συνολικά στον εισαγγελέα κατέθεσαν 3 αστυνομικοί της ΕΙΔΑΣΥΔΕ, οι δύο που δέχτηκαν, σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, τις πιέσεις Κεφαλογιάννη, αλλά και ο επικεφαλής της ομάδας όπου υπηρετούν, οι οποίοι και επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες τους. Στη συνέχεια ο εισαγγελέας κάλεσε τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού τρεις φορές σε απολογία για την υπόθεση, χωρίς όμως ποτέ εκείνος να εμφανιστεί.
Χθες με κλήση που θυροκολλήθηκε στο σπίτι του κ. Κεφαλογιάννη στο Ρέθυμνο- ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού βρισκόταν στο σπίτι του στην Αθήνα- ο εισαγγελέας τού άσκησε κατηγορίες για 2 αδικήματα. Για απόπειρα υπόθαλψης εγκληματία και για πρόκληση σε τέλεση αδικήματος, τα οποία θα δικαστούν στις 22 Σεπτεμβρίου 2008 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνου.
Αντίθετα, στον εισαγγελέα απολογήθηκε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου Αρκάδιος Σπανουδάκης, ο οποίος είχε επίσης κατονομαστεί από τους αστυνομικούς ότι συμμετείχε στην προσπάθεια κουκουλώματος της υπόθεσης. Ωστόσο, όπως δήλωσε χθες στα «ΝΕΑ», δεν έχει λάβει αντίστοιχη κλήση με αυτή του κ. Κεφαλογιάννη.
Η σύσκεψη στο Ρέθυμνο
Η καταγγελία για την παρέμβαση Κεφαλογιάννη δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 9 Ιανουαρίου 2006 σε διευρυμένη σύσκεψη φορέων του Νομού Ρεθύμνου με θέμα την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην περιοχή των Ζωνιανών και της ευρύτερης περιοχής του Μυλοποτάμου. Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Ρεθύμνου, συμμετείχαν περισσότεροι από 50 εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Αστυνομίας, αλλά και ο εισαγγελέας Ρεθύμνου. Όπως αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ», στη σύσκεψη αυτή ο αστυνομικός Μ.Γ. που υπηρετεί στην ειδική υπηρεσία αντιμετώπισης της εγκληματικότητας στην Κρήτη (ΕΙΔΑΣΥΔΕ) και ήταν επικεφαλής αρκετών επιχειρήσεων στα Ζωνιανά, παρουσία του εισαγγελέα κατήγγειλε συγκεκριμένο πολιτικό για εκβιαστικές παρεμβάσεις προς όφελος των χασισοκαλλιεργητών.
Τι είχε πει
Η καταγγελία- κατάθεση του αστυνομικού, που έκανε λόγο για πολιτικούς προστάτες της μαφίας των Ζωνιανών, καταγράφηκε στα πρακτικά της συνεδρίασης ως εξής: «Εγώ υπηρετώ στην ΕΙΔΑΣΥΔΕ, παίρνω κάθε μέρα μια ομάδα, επικεφαλής μιας ομάδας, και βγαίνω έξω. Πώς αισθάνομαι εγώ, από τη στιγμή που έχει πέσει στην αντίληψή μου πολιτικός του Ρεθύμνου (σ.σ.: το όνομα του οποίου αναφέρθηκε από τον αστυνομικό στη σύσκεψη, αλλά δεν καταγράφηκε στα πρακτικά) να έχει εκβιαστικά ζητήσει από δύο συναδέλφους να μην καταθέσουν σε υπόθεση χασισοκαλλιέργειας. Προς τιμή τους οι συνάδελφοι δεν το κάνανε αυτό. Καταθέσανε και προφυλακίστηκε αυτός (σ.σ.: εννοεί ο έμπορος ναρκωτικών). Και μάλιστα ενός του έταξε ότι θα του διορίσει τη γυναίκα του».
Στέλιος Βραδέλης |