ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι τοίχοι είναι επενδεδυμένοι με φύλλα, σαν αυτό να ήταν ένα κατάφυτο σημείο, φύση που έχει αγκαλιάσει ο ήλιος σε μια πόλη που έχει μουλιάσει από τη βροχή. Και κατά έναν τρόπο, έτσι είναι. Γιατί η Hanneli Rupert έχει φυτέψει τις αφρικανικές της καταβολές σε ένα pop–up κατάστημα μέσα στο The Shop στο Bluebird – ένα πολυκατάστημα με πολλές επωνυμίες στη γειτονιά του Τσέλσι, στο Λονδίνο.
Από το δικό της μαγαζί στο Cape Town, το οποίο φέρει την ονομασία Merchants on Long, η κ. Rupert έχει φέρει κάτι παραπάνω από μια γεύση από τη γενέτειρά της, τη Νότια Αφρική. Εκτός από τη σειρά Okapi, που είναι η δική της συλλογή από τσάντες –όλες φτιαγμένες από δέρματα ζώων μέσα από φάρμες και διακοσμημένες με κέρατα, σαν ένα είδος φυλαχτού από τη Νότια Αφρική–, υπάρχουν τα φρούτα από άλλους Αφρικανούς σχεδιαστές που υποστηρίζει η ίδια.
Υπάρχουν τζάκετ με φυλετικά μοτίβα, T–shirts της μόδας και φουλάρια με εμπριμέ σε στυλ Liberty κεντημένα με χάντρες. Αυτό το επίπεδο του χειροποίητου στοιχείου έχει επεκταθεί και σε ένα περίπλοκο έργο με χάντρες, ένα φάνκι ραδιόφωνο και βραχιόλια σε έντονα χρώματα, τα οποία ποικίλλουν από έντονο φούξια μέχρι πράσινο, μπλε και κίτρινο. Υπάρχουν επίσης, βούτυρο κακάο για τα χείλη από τον Allan Schwarz, εντυπωσιακά κοσμήματα από την εταιρεία African Strings, ένα άρωμα μινιατούρα από τη Frazer Parfum και αφρικανικά βιβλία άσκησης από τη Sawa. Το κατάστημα θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τον Ιούνιο.
«Επέστρεψα πίσω στη Νότια Αφρική ύστερα από πολλά χρόνια που έζησα στην Ευρώπη, για να ξεκινήσω εκεί τη σειρά μου με τις τσάντες Okapi», εξήγησε η κ. Rupert. «Με ενδιαφέρει πολύ η επωνυμία στην κατηγορία “Made in Africa” και η πρόκληση να δημιουργήσεις μια επωνυμία που είναι φτιαγμένη αποκλειστικά σε μία ήπειρο».
«Ηταν μέσα από αυτή τη διαδικασία που ανακάλυψα αρκετούς τεχνίτες που ένιωσα ότι θα είχαν καλύτερη εκπροσώπηση τοπικά και εκτός συνόρων», συνέχισε. «Ηξερα επίσης αφρικανικές επωνυμίες που πουλούσαν καλά σε διεθνές επίπεδο αλλά δεν διετίθεντο στην Αφρική. Είμαι πολύ πατριώτισσα και αυτό κολλάει με το γιατί θα με ενδιέφερε μόνο το μάρκετινγκ των αφρικανικών εταιρειών. Υπάρχει επίσης κάποια ηθική συνείδηση στον τρόπο σκέψης μου».
Η ιδιοκτήτρια του καταστήματος έχει μια σεμνή προσέγγιση, αν σκεφτεί κανείς και την καταγωγή της στη μόδα: είναι η κόρη του Johann Rupert, του προέδρου της ελβετικής εταιρείας πολυτελών ειδών, Richemont. Οι τσάντες της κ. Rupert πωλούνται για περίπου 800 δολάρια αλλά εκτός από ορισμένα ασημένια γλυπτά από τον ντιζάινερ Patrick Mavros, που έχει βάση του το Λονδίνο, οι τιμές στο κατάστημα είναι σχετικά λογικές: οι ετικέτες για 220 λίρες για ορισμένα εμπριμέ πουλόβερ, για παράδειγμα, έχουν να κάνουν με το προσεγμένο σχέδιο και την τεχνοτροπία. Το κόνσεπτ κατάστημα Bluebird, το οποίο φιλοξενείται σε ένα εντυπωσιακό κτίριο αρ ντεκό στον αριθμό 350 της Kings Road, είναι ένας ναός από ενδιαφέροντα αντικείμενα. Το μείγμα των ρούχων περιλαμβάνει κομμάτια από σύγχρονες, αστικές επωνυμίες με τη νέα γενιά των σικ σχεδιαστών, όπως Carven από τον Guillaume Henry, Peter Pilotto και Emilio de la Morena.
Ο Paul Baptiste, ο διευθυντής του καταστήματος, είπε ότι έχει παρατηρήσει μια αλλαγή ανάμεσα στους νεαρούς καταναλωτές, που ενδιαφέρονται για την τεχνοτροπία και τα υφάσματα.
Το κατάστημα Merchants on Lond έδωσε στον κ. Baptiste τη δυνατότητα να διαπιστώσει μια γιορτή ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς. Καλεσμένη στο πάρτι των εγκαινίων για το μαγαζί ήταν και η νέα γενιά μελών του βρετανικού βασιλείου, όπως και η Τσέλσι Ντέιβι, από τη Ζιμπάμπουε, παλιότερη σύντροφος του πρίγκιπα Χάρι.
Οπότε, τι θα ακολουθήσει; Θα επεκτείνει η κ. Rupert το πρότζεκτ της; «Δεν φαντάζομαι το Merchands να γίνει franchise», είπε. «Αλλά θα ήθελα να δημιουργήσω περισσότερα καταστήματα pop–up για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και προγραμματίζω να ανοίξω ένα στο Λάγος αργότερα μέσα στη χρονιά
|