ΒΑΡΒΑΡΑ ΤΕΡΖΑΚΗ
 
Επικοινωνία
Ενα μικρό βήμα για το περιβάλλον
Γιώργος Αγγελόπουλος (ΤΑ ΝΕΑ)
Κάτω από ένα σύννεφο επικρίσεων άρχισε χθες στο βροχερό Ρίο ντε Ζανέιρο η μεγαλύτερη διάσκεψη που έχει οργανώσει ποτέ ο ΟΗΕ, η Διάσκεψη Κορυφής Ρίο+20 για το περιβάλλον, στην οποία συμμετέχουν 193 χώρες. «Ηλπιζα ότι θα είχαμε ένα περισσότερο φιλόδοξο κείμενο συμπερασμάτων», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του παγκόσμιου Οργανισμού Μπαν Κι Μουν αναφερόμενος στο κείμενο στο οποίο κατέληξαν την Τρίτη οι διαπραγματευτές. «Οι διαπραγματεύσεις υπήρξαν πολύ δύσκολες και πολύ αργές εξαιτίας όλων αυτών των αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων. Αυτό δεν είναι το τέλος. Είναι η αρχή μιας διαδικασίας», πρόσθεσε. Η επίτροπος της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή Κόνι Χέντεγκαρντ είπε ότι η Ευρώπη πίεζε για ένα πιο φιλόδοξο κείμενο. «Είναι ένα βήμα, αλλά ανεπαρκές», τόνισε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην ομιλία που εκφώνησε στη διάσκεψη.
Ηδη από την προηγουμένη περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι το κείμενο των συμπερασμάτων απέχει πολύ από την υπόσχεση της διάσκεψης να θέσει σαφείς στόχους για μια βιώσιμη ανάπτυξη. «Μας προσφέρουν ένα συνηθισμένο όραμα αδράνειας και καταστροφής», δήλωσε ο Ντάνιελ Μίτλερ, πολιτικός διευθυντής της Greenpeace.
Η Διάσκεψη Ρίο+20, η οποία πραγματοποιείται 20 χρόνια μετά το 1992, όταν αυτή η μεγαλούπολη της Βραζιλίας είχε φιλοξενήσει τη διάσκεψη-ορόσημο για τη Γη, άρχισε στις 10 το πρωί. Οπως είχε κάνει πριν από 20 χρόνια η νεαρή Καναδέζα Σεβέρν, η 17χρονη Νεοζηλανδέζα Μπρίτανι Τρίφορντ απηύθυνε στους συμμετέχοντες μια συγκινητική έκκληση. «Στέκομαι εδώ και στην καρδιά μου καίει φωτιά. Είμαι μπερδεμένη και θυμωμένη για την κατάσταση του κόσμου. Είμαστε εδώ για να λύσουμε τα προβλήματα που έχουμε προκαλέσει ως σύνολο, για να εξασφαλίσουμε ότι έχουμε ένα μέλλον», είπε η 17χρονη. «Βρίσκομαι εδώ για να αγωνιστώ για το μέλλον μου... Θα ήθελα να αναρωτηθείτε: Είστε εδώ για να σώσετε τα προσχήματα; Ή είστε εδώ για να σώσετε εμάς;».
Ακολούθησαν στο βήμα ο Μπαν Κι Μουν και αξιωματούχοι που εκφώνησαν ομιλίες μερικών λεπτών. Το μεσημέρι η Πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ παρέθεσε γεύμα στους 92 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που συμμετέχουν και κατόπιν οι ομιλίες συνεχίστηκαν - έως το τέλος της ημέρας επρόκειτο να έχουν εκφωνηθεί 58.

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Κατά την έναρξη της διάσκεψης οι επτά μεγαλύτερες τράπεζες πολυμερούς ανάπτυξης - Παγκόσμια Τράπεζα, Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης, Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, CAF - Αναπτυξιακή Τράπεζα της Λατινικής Αμερικής, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης - ανακοίνωσαν ότι θα αφιερώσουν 175 δισ. δολάρια για να χρηματοδοτήσουν βιώσιμα συστήματα μεταφορών κατά την επόμενη δεκαετία. Οι μεταφορές είναι η ταχύτερα αυξανόμενη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τροφοδοτείται ιδιαίτερα από την ανάπτυξη των μεγαλουπόλεων σε γιγάντιες αναδυόμενες οικονομίες.

© 2007 - easyweb team