ΒΑΡΒΑΡΑ ΤΕΡΖΑΚΗ
 
Επικοινωνία
Το βάρος της αραβικής Ιστορίας
Thomas L. Friedman (ΤΑ ΝΕΑ / THE NEW YORK TIMES)
Το 2001 κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τη διπλωματική δουλειά του Τζορτζ Μίτσελ στη Βόρεια Ιρλανδία με τίτλο «Στο διάολο το μέλλον, ας κατανοήσουμε το παρελθόν». Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στις αραβικές χώρες δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε: θα θάψει το παρελθόν το μέλλον στον αραβικό κόσμο ή το μέλλον θα θάψει το παρελθόν;
Εχω εντυπωσιαστεί από το θάρρος των σύρων και των αιγύπτιων νέων που προσπαθούν να ανατρέψουν την τυραννία του Ασαντ και του αιγυπτιακού στρατού.
Το γεγονός ότι βγαίνουν στους δρόμους - γνωρίζοντας ότι οι Αρχές ασφαλείας δεν θα διστάσουν να τους χτυπήσουν - αναδεικνύει τον πόθο των νεαρών Αράβων να απαλλαχθούν από καθεστώτα που επί μακρόν έχουν πνίξει τις φωνές τους και τους έχουν εμποδίσει να αναπτύξουν το πλήρες δυναμικό τους.
Ανησυχώ όμως βαθιά γιατί όσο περισσότερο συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Συρία και την Αίγυπτο τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες να επιβληθεί μια σταθερή, δημοκρατική τάξη και τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.
Δεν μπορώ να τονίσω πόσο επικίνδυνο θα είναι κάτι τέτοιο για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή καθώς η Συρία συνορεύει με πολλές χώρες και διατηρεί την ισορροπία μεταξύ χωρών, σεχτών και εθνικών ομάδων.
Εάν ξεσπάσει εμφύλιος στη Συρία όλοι - σουνίτες, Αλεβίτες, Κούρδοι, Δρούζοι, χριστιανοί, φιλοϊρανοί, φίλοι της Χεζμπολάχ, φιλοπαλαιστίνιοι, φίλοι της Σαουδικής Αραβίας - θα προσπαθήσουν να τη σύρουν προς τη δική τους κατεύθυνση. Η Τουρκία, ο Λίβανος, η Χεζμπολάχ, το Ιράν, το Ιράκ, η Χαμάς, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, όλοι, έχουν ουσιώδη συμφέροντα στον έλεγχο της Δαμασκού και θα βρουν συμμάχους μέσα στη χώρα για να διαμορφώσουν τις εξελίξεις. Η Συρία θα γίνει Λίβανος αλλά με ακόμα μεγαλύτερες συγκρούσεις.
Η Συρία και η Αίγυπτος χρειάζονται μια ειρηνική δημοκρατική μετάβαση - κάτι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Τα γεγονότα και στις δύο χώρες μάς θυμίζουν τον πολυδιάστατο αγώνα για την εξουσία σε όλη τη Μέση Ανατολή. Συχνά υποτιμούμε πόσο αποφασισμένοι είναι οι νέοι Αραβες να περιορίσουν τις εξουσίες των στρατιωτικών ως ένα βήμα στην πορεία για τη δημοκρατία.
Είμαστε μάρτυρες της εξέγερσης μιας ολόκληρης γενιάς. Η αντιπαράθεση είναι μεταξύ των παλαιών και των νέων. Μεταξύ όσων βρίσκονται στην εξουσία (ενήλικοι) και εκείνων που είναι έξω (νέοι). Μεταξύ της προνομιούχου παλαιάς φρουράς και των περιθωριοποιημένων νεαρών.
Αυτοί οι νέοι Αιγύπτιοι και Σύροι που έχουν σταματήσει να φοβούνται τους στρατιωτικούς και τους αφέντες τους δείχνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε μια πραγματική μεταμόρφωση του κόσμου τους. Θα πρέπει να σταθούμε στο πλευρό τους.
© 2007 - easyweb team