|
Πρόσωπα |
Γιώργος Αγγελόπουλος Στρατός εναντίον μπλόγκερ (democracy-rethymno.gr) |
Κόσμος, 27.12.2011 |
|
Αφού έμεινε για δύο μήνες στη φυλακή, ένας πρωτεργάτης της Αιγυπτιακής Ανοιξης, ο μπλόγκερ Αλάα Αμπντελφάταχ, αποφυλακίστηκε προσωρινά ανήμερα τα Χριστούγεννα. Ηταν φυλακισμένος από τις 30 Οκτωβρίου, κατηγορούμενος ότι είχε προτρέψει τους Κόπτες να ασκήσουν βία εναντίον των στρατιωτών κατά τις διαδηλώσεις που πραγματοποίησαν στις 9 Οκτωβρίου διαμαρτυρόμενοι για τον εμπρησμό μιας εκκλησίας. Ο ίδιος αρνείται την κατηγορία και το βέβαιο είναι πως η βία που άσκησαν οι στρατιώτες εναντίον των Κοπτών (και όχι το αντίστροφο…) είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 27 ανθρώπων. Ο πολιτικός δικαστής που αποφάσισε την αποφυλάκιση του μπλόγκερ διευκρίνισε πάντως ότι ο τελευταίος δεν μπορεί να φύγει από την Αίγυπτο και πως εξακολουθούν να εκκρεμούν εις βάρος του κατηγορίες - αν και δεν έχουν απαγγελθεί επισήμως. «Ελπίζουμε ότι πρόκειται για το πρώτο βήμα προς την πλήρη απόρριψη των κατηγοριών εναντίον του Αλάα Αμπντελφάταχ και την αναγνώριση της αθωότητάς του», υπογράμμισαν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.
Την Κυριακή ο 30χρονος Αλάα αγκάλιασε για πρώτη φορά τον Χάλεντ, το πρώτο του παιδί που η σύζυγός του, η Μανάλ Χάσαν, η οποία είναι επίσης ακτιβίστρια, έφερε στον κόσμο όσο εκείνος ήταν κλεισμένος στη φυλακή. Ο μπλόγκερ βρισκόταν εδώ και δέκα χρόνια στην πρώτη γραμμή των αγώνων κατά του προηγούμενου καθεστώτος, ενώ υπήρξε πολιτικός κρατούμενος την εποχή του Χόσνι Μουμπάρακ, καθώς είχε πρωτοστατήσει στην ίδρυση ενός ιστότοπου στον οποίο οι αντίπαλοι του Μουμπάρακ μπορούσαν να οργανωθούν και να αμφισβητήσουν το καθεστώς. Πριν από την τελευταία σύλληψή του, ο Αλάα είχε μιλήσει κατά της βίας που άσκησε ο στρατός εναντίον των Κοπτών και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τις εναντίον του κατηγορίες ότι… παρακινούσε τους χριστιανούς διαδηλωτές να επιτίθενται στους στρατιώτες. Οι κατήγοροί του λένε επίσης ότι έκλεψε ένα στρατιωτικό όπλο, ότι κατέστρεψε εσκεμμένα στρατιωτική περιουσία, ότι επιτέθηκε στις δυνάμεις ασφαλείας… Σε άρθρα του που έβγαλε λαθραία από τη φυλακή, ο Αλάα γράφει πως συνελήφθη κυρίως επειδή επέμενε να γίνουν νεκροψίες για να προσδιοριστεί η αιτία θανάτου των θυμάτων. Αρκετοί από τους διαδηλωτές σκοτώθηκαν συνθλιμμένοι από στρατιωτικά οχήματα που οι στρατιώτες έριξαν με ταχύτητα πάνω στο πλήθος.
Μετά τη σύλληψή του, ο Αλάα Αμπντελφάταχ υποστήριξε πως οι στρατιωτικοί εισαγγελείς δεν μπορούσαν να τον ανακρίνουν αφού ο στρατός ήταν ύποπτος για ανάμειξη στους φόνους. Αργότερα η υπόθεση ανατέθηκε σε πολιτικό δικαστή, ο οποίος και διέταξε την προσωρινή αποφυλάκισή του. Ο Αλάα ανήκει σε οικογένεια ακτιβιστών, η οποία χρησιμοποίησε τη σύλληψή του για να τραβήξει την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης στην τύχη των χιλιάδων πολιτών που σύρθηκαν από τους στρατηγούς ενώπιον στρατοδικείων. Από τα τέλη Ιανουαρίου τουλάχιστον 12.000 Αιγύπτιοι έχουν δικαστεί από στρατοδικεία… |
|