ΒΑΡΒΑΡΑ ΤΕΡΖΑΚΗ
 
Επικοινωνία
Η πολιτική της Ευρώπης είναι εγκληματική (Τα Νέα )
«Η ανευθυνότητα των πολιτικών ηγετών είναι συνταρακτική. Παραιτήθηκαν μπροστά στην τεχνική. Την περασμένη εβδομάδα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες συγκεντρώθηκαν στη Ρώμη χωρίς να υπάρχει καμιά πολιτική κηδεμονία! Ομως, καμιά λύση δεν πρόκειται ποτέ να έρθει από τις τράπεζες: τα συμφέροντά τους δεν συγκλίνουν. Την ίδια ώρα, τα σενάρια διάσωσης αποκλείονται επειδή θα το πάρουν στραβά οι οίκοι αξιολόγησης. Και λοιπόν; Αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που κατέχει σημαντικό μέρος του ελληνικού χρέους, αποφασίσει ότι δεν υπάρχει στάση πληρωμών, δεν υπάρχει στάση πληρωμών».
 
Αυτά τα απλά, τα μαχητικά και ενδιαφέροντα λέει σε συνέντευξή του στη «Λιμπερασιόν» ο Ματιέ Πιγκάς, που είναι ειδικός στην αναδιάρθρωση των χρεών, συνδιευθύνει (με τον οικονομολόγο Ντανιέλ Κοέν) την τράπεζα επενδύσεων Lazard και είναι σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης. Συνεκδότης της «Μοντ» και ιδιοκτήτης του περιοδικού «Les Inrockuptibles», ο 43χρονος Πιγκάς επισημαίνει ότι δεν βρίσκεται μόνο η Ελλάδα σε κίνδυνο, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη. «Η Ελλάδα έκανε τις θυσίες που της αντιστοιχούν», τονίζει. «Το δημόσιο έλλειμμά της θα μειωθεί από 15% το 2009 σε 3% το 2015. Αυτό όμως προκάλεσε μια ύφεση της τάξης του 10% τα δύο τελευταία χρόνια. Οι Ελληνες δεν μπορούν να πάνε πιο πέρα. Το ίδιο ισχύει για τους Ιρλανδούς και τους Πορτογάλους».
 
Η θεραπεία αυτή ισοδυναμεί με αυτοκτονία; «Κάτι χειρότερο, είναι εγκληματική. Αποτελεί αυτοκτονία για τη χώρα και είναι εγκληματική για την Ευρώπη. Το χειρότερο σενάριο θα ήταν η έκρηξη της ευρωζώνης αν μια χώρα έβγαινε από το ευρώ είτε με τη θέλησή της είτε επειδή θα αναγκαζόταν. Θα βρισκόμασταν τότε αντιμέτωποι με μια άνοδο των επιτοκίων, που θα είχε άμεσες επιπτώσεις στην καθημερινότητα όλων μας…».
 
Ο Ματιέ Πιγκάς δεν θεωρεί ότι η Γερμανία εμποδίζει πλέον την επίλυση της ελληνικής κρίσης. «Η στάση της άλλαξε τους τελευταίους μήνες: η Γερμανία απαιτεί απλώς ο ιδιωτικός τομέας να βάλει το χέρι στην τσέπη. Μα είναι δυνατόν οι τράπεζες και τα ταμεία να μπορούν να αποκτούν στην αγορά κρατικά ομόλογα στο 50% της αγοραστικής τους αξίας και να απαιτούν στη συνέχεια την αποζημίωσή τους στο 100%; Ο παράγων που εμποδίζει σήμερα τη λύση είναι ο διοικητής της ΕΚΤ, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, που αρνείται να απαιτήσει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα για να μην εκδηλωθεί στην Ευρώπη μια κρίση αντίστοιχη της Lehman Brothers. Ομως, το να μην κάνεις τίποτα είναι ο καλύτερος τρόπος για να οδηγηθείς σ' εκείνο ακριβώς το σημείο».
 
Η κατάσταση είναι δραματική, τονίζει ο γάλλος τραπεζίτης που δεν κρύβει την αριστερή του ιδεολογία. Δεν πρόκειται μόνο για μια κρίση της Ελλάδας, αλλά για μια σφαιρικότερη κρίση της Ευρώπης. Μια κρίση οικονομική, που συνδέεται με τα πολύ κακά θεμέλια της ανάπτυξης. Μια κρίση χρηματοπιστωτική, που αφορά τα χρέη και τις τράπεζες όλης της ζώνης. Μια κρίση κοινωνική, που μπορεί να αποδειχθεί τόσο σφοδρή όσο και στις αραβικές χώρες, αν λάβουμε υπόψη την έκρηξη της ανεργίας των νέων.
 
Αναφερόμενος στην ηγεσία της Ευρώπης, ο Ματιέ Πιγκάς είναι κατηγορηματικός: «Βλέπουμε καθημερινά την αποτυχία της. Από την αρχή της ελληνικής κρίσης, οι κυβερνήσεις και οι θεσμοί της Ευρώπης αρνούνται διαρκώς να δουν την πραγματικότητα. Κανένα ισχυρό και διαρθρωτικό μέτρο δεν έχει ληφθεί. Είμαστε θύματα του γεγονότος ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση έμεινε ατελής. Εχουμε ένα κοινό νόμισμα, αλλά όχι και μια ενιαία οικονομική, δημοσιονομική και φορολογική πολιτική».
 
Ο Πιγκάς δεν πιστεύει ότι η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης θα δώσει κάποια λύση. «Θα κερδίσουμε λίγο χρόνο, κι ύστερα θα οδηγηθούμε και πάλι στον τοίχο. Οποιο κι αν είναι το μέγεθος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δεν θα είναι αρκετό για να αντιμετωπιστεί μια κρίση που θα πλήξει την Ιταλία».

 Επιμέλεια: Μιχάλης Μητσος
© 2007 - easyweb team