ΒΑΡΒΑΡΑ ΤΕΡΖΑΚΗ
 
Επικοινωνία
Εφημερίδα Express

Διαφθορά είναι μια μάχη που η κυβέρνηση, έστω κι αν έδωσε δεν κέρδισε. Άλλωστε και εσείς παραδέχεστε ότι είναι ζητούμενο. Κυβερνάτε περίπου 20 χρόνια, πως μπορείτε να πείσετε ότι αυτό θα συμβεί την επόμενη τετραετία.

Η μάχη της διαφθοράς είναι ένα μέτωπο που είναι διαρκώς ανοικτό και για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις του πολιτικού κόσμου. Ακόμη χρειάζονται νέοι μέθοδοι και τρόποι αντιμετώπισης προβλημάτων που εμφανίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Μην μας διαφεύγει ότι η παγκοσμιοποίηση οδήγησε σε ραγδαίες ανακατατάξεις σ’ όλες τις οικονομίες του κόσμου. Το ότι το οικονομικό κεφάλαιο συχνά προηγείται του πολιτικού συνιστά μια μεγάλη απειλή για τους δημοκρατικούς θεσμούς. Η αντιμετώπιση είναι δύσκολη και πολύπλοκη. Η διαφάνεια είναι και υπόθεση του πολίτη γι’ αυτό εμείς σ’ αυτό το νέο ξεκίνημα μιλάμε για συμμετοχική δημοκρατία που συνιστά φραγμό στις εξωθεσμικές πρακτικές.

Όμως πέρα από αυτό η διαφθορά αφορά τον πολιτικό κόσμο στο σύνολό του και δεν είναι σε καμιά περίπτωση ένα θέμα που προσφέρεται για μικροκομματικούς στόχους. Πρέπει να υπάρχουν ευρύτερες συναινέσεις για την αντιμετώπισή της, διαφορετικά το φαινόμενο να εξαπλώνεται.

 

Η καθημερινότητα είναι μια άλλη αχίλλειος πτέρνα που ταλαιπωρεί τον πολίτη και συχνά κατατάσσει την χώρα σε τριτοκοσμικό κράτος. Που αποδίδετε αυτήν την υστέρηση γνωστού όντος ότι τα κονδύλια από το Γ ΚΠΣ που αφορούν νέες τεχνολογίες και θα συνέβαλλαν στον εκσυγχρονισμό του κράτους δεν έχουν απορροφηθεί.

Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι πολλές πτυχές της καθημερινότητας θα πρέπει να αλλάξουν καθώς το κράτος και οι μηχανισμοί του οφείλουν να είναι στην υπηρεσία του πολίτη. Όμως δεν πρέπει να έχουμε και μια μηδενιστική αντίληψη ότι τίποτα δεν γίνεται. Οι υπηρεσίες σιγά σιγά περνούν στην μηχανοργάνωση. Οι υποδομές βελτιώνονται και αυτή την τετραετία είδαμε πολλά μεγάλα έργα να ολοκληρώνονται, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών βοηθούν τον πολίτη, έγιναν 18 μεγάλα νοσοκομεία, το κράτος εκσυγχρονίζεται. Όμως καθημερινά προκύπτουν νέα δεδομένα που πρέπει να τα παρακολουθούμε.

 

Πολλοί υποστηρίζουν ότι εάν το κυβερνών κόμμα κερδίσει τις εκλογές, θα τις έχει κερδίσει ο κ. Παπανδρέου και όχι το ΠΑΣΟΚ . Με ποια ηγετική ομάδα θα κυβερνήσει καθώς όλο και περισσότερο γίνεται λόγος για αποστρατείες.

Ο νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι κάνει πολιτική και στα δύσκολα. Επιδιώκουμε και θα φέρουμε το νέο, καθώς η ανανέωση είναι ένα βαθύτατο πολιτικό αίτημα. Δεν ταιριάζει σ’ ένα προοδευτικό Κίνημα η μονιμότητα, η καρέκλα η νοοτροπία του κατεστημένου.

Ο Γ. Παπανδρέου επαγγέλεται και εννοεί το καινούργιο, μέσα από μια ήρεμη επανάσταση στην κοινωνία. Το κριτήριο για τα πρόσωπα είναι να υπηρετήσουν αυτό το νέο ξεκίνημα με συνέπεια και ήθος. Το κριτήριο θα είναι η αντικειμενικότητα η γνώση και η εμπειρία.

Το παλιό φεύγει κρατάμε από αυτό αρχές, γνώση, εμπειρία αλλά έχουμε αποφασίσει να υπηρετήσουμε με πάθος το καινούργιο συγκρουόμενοι με κατεστημένες αντιλήψεις, πελατειακές σχέσεις, μηχανισμούς με οτιδήποτε μένει αγκυλωμένο στο χθες.

Αυτό άλλωστε λέει το σύνθημά μας τολμάμε-αλλάζουμε-προχωρούμε. Τολμάμε τη ρήξη, τολμάμε την ανατροπή, αλλάζουμε νοοτροπία όπου χρειάζεται. Χτίζουμε από την αρχή ένα Κίνημα συμμετοχικό και ανοικτό στην κοινωνία, που θέλει συμμέτοχο τον πολίτη με τις ιδέες την φαντασία του, την κριτική του.

Έχει ενδιαφέρον πιστεύω ότι εμείς ενώ βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο δεν αντιπολιτευόμαστε μόνο την ΝΔ, αλλά και το κακό κομμάτι το δικό μας. Τολμάμε να παραδεχτούμε λάθη, παραλείψεις, κάποιες φορές αδιαφορία, αλαζονεία. Και πιστεύω ότι γι’ αυτό ο κόσμος σηκώθηκε από τον καναπέ της απάθειας και μας εμπιστεύεται εκ νέου. Αν τολμούν ας κάνουν και τα άλλα πολιτικά κόμματα το ίδιο.

 

Ο κ. Παπανδρέου εισάγει νέα θέματα στο τραπέζι του πολιτικού διαλόγου όπως απασχόληση των νέων χωρίς εργοδοτικές εισφορές, διαχωρισμός σκληρών μαλακών ναρκωτικών, ιδιωτικά πανεπιστήμια κ.λπ. για τα οποία φαίνεται ότι δεν υπάρχει συναίνεση από το ίδιο του το κόμμα, όπως μας προϊδεάζουν συνδικαλιστές που πρόσκεινται στην κυβερνητική παράταξη. Πρακτικά πως θα μπορούσαν να γίνουν τέτοιου είδους ανατροπές χωρίς ευρύτερες συμφωνίες.

Κατ’ αρχήν θέλω να πω ότι αυτό που δεν τόλμησε να κάνει ο κ. Καραμανλής 8 χρόνια ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τόλμησε ο κ. Παπανδρέου έχοντας μέρες μόνο στα ηνία του κόμματος. Έθεσε στο τραπέζι θέματα που καίνε την ελληνική κοινωνία. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα ναρκωτικά είναι η σύγχρονη πληγή, αλλά κανένας δεν το έθετε με θάρρος πάνω στο τραπέζι. Ο κ. Παπανδρέου τολμά ν’ ανοίξει αυτή τη συζήτηση, να ακουστούν όλες οι απόψεις στο φως και λέει όχι στον στρουθοκαμηλισμό. Οι συναινέσεις στην πορεία θα βρεθούν, όπως ακριβώς βρέθηκαν όταν ο κ. Παπανδρέου κόντρα στο ρεύμα επιχείρησε την βήμα προς βήμα προσέγγιση με την Τουρκία.

 

Η έκθεση της Ε.Ε. για το πρόγραμμα σταθερότητας περιέχει δριμύτατα κριτική για τη δημοσιονομική πολιτική και θεωρεί βέβαιο ότι είναι ανέφικτοι οι στόχοι τους οποίους έχετε θέσει. Τι αλλαγές σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε για να διορθώσετε αυτές τις παρεκκλίσεις.

Αν δείτε το Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ το οποίο επιμελήθηκε ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος είναι γνωστός για την προσήλωσή του στην οικονομική σταθερότητα, διαφυλάττει ως κόρην οφθαλμού την σταθερότητα της οικονομίας, καθώς το θεωρούμε βάση για να προχωρήσουμε.

 

© 2007 - easyweb team