ΒΑΡΒΑΡΑ ΤΕΡΖΑΚΗ
 
Επικοινωνία
Κανκούν: Ανάσα ζωής για τον πλανήτη (Τα Νέα)
Ελπίδα για την επίτευξη µιας συνολικής συµφωνίας για το κλίµα

Παρά τους φόβους για το αντίθετο, οι σχεδόν 200 χώρες που συνεδρίασαν στο Κανκούν του Μεξικού έδωσαν νέα ώθηση στις προσπάθειες για να σωθεί ο πλανήτης.

Αναβίωσε το παγκόσµιο πρόγραµµα του ΟΗΕγια την αντιµετώπισητης αύξησης της θερµοκρασίας στον πλανήτη, το οποίο είχε δεχθεί βαρύτατο πλήγµα από την αποτυχία της διάσκεψης της Κοπεγχάγης πριν απόέναν χρόνο.

Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό να τεθούν συγκεκριµένοι στόχοι και εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήµατα. Η διάσκεψη του Κανκούν, από τις 29 Νοεµβρίου ώς τις 11 ∆εκεµβρίου, έφερε ένα βήµα πιο κοντά µια συνολική συµφωνία για την αντιµετώπιση της κλιµατικής αλλαγής,καθώς κατέληξε σε σειρά συµφωνιών γιασηµαντικά επιµέρους θέµατα: ένα Πράσινο Ταµείο που θα διανέµει πόρους στις φτωχές χώρες για να αντιµετωπίσουν την κλιµατική αλλαγή, ένας µηχανισµός διεθνούς συνεργασίας στις τεχνολογίες χαµηλών εκποµπών άνθρακα και ένας τρόπος για να βοηθηθούν οι αναπτυσσόµενες χώρες να προστατέψουν τα δάση τους, είναι τα σηµαντικότερα που προέκυψαν από τις διαπραγµατεύσεις στο µεξικανικό θέρετρο.

Οι χώρες θα συνεχίσουν τώρα να εργάζονται για να συµφωνήσουν σε άλλα σηµεία, όπως για τη νοµική µορφή που θα έχει µια νέα συµφωνία, καθώς και για το µέλλον του Πρωτοκόλλου του Κιότο, η ισχύς των προβλέψεων του οποίου εκπνέει το2012.

Ο στόχος είναι τώρα να υπογραφεί µια πλήρης διεθνής συµφωνία που να καλύπτει όλα αυτά τα σηµεία και η οποία µπορεί να συµφωνηθεί τον ερχόµενο χρόνο ή το 2012.

Υπουργοί, επιχειρήσεις καιπεριβαλλοντολόγοι καλωσόρισαν την πρόοδο που επετεύχθη στο τέλος της διάσκεψης, η οποία έµοιαζε να βρίσκεται σε αδιέξοδο ώς τις τελευταίες ώρες. Οµως οικολόγοι ακτιβιστές υποστήριξαν πως η πρόοδος που σηµειώθηκε είναι αναιµική. Οι Φίλοι της Γης χαρακτήρισαν τις συµφωνίες του Κανκούν «χαστούκι» και προειδοποίησαν ότι θα οδηγήσουν σε άνοδο της θερµοκρασίας ακόµη και κατά 5 βαθµούς Κελσίου. Ωστόσο οι συµφωνίες χαιρετίστηκαν από πολλούς ως ψήφος εµπιστοσύνης στη διαπραγµατευτική διαδικασία του ΟΗΕ, η οποία αντιµετώπιζε κίνδυνο πλήρους αποτυχίας και κατάρρευσης µετά το χάος της Κοπεγχάγης. «Ο δαυλός της ελπίδας άναψε και πάλι», δήλωσε η εκτελεστική γραµµατέας της Σύµβασης Πλαισίου του ΟΗΕ για την Κλιµατική Αλλαγή Κριστιάνα Φιγκέρες.

Οι συµφωνίες που επιτεύχθηκαν στο Κανκούν επισηµοποίησαν τη συµφωνία που είχε επιτευχθεί στην Κοπεγχάγη όταν για πρώτη φορά αναπτυγµένες και αναπτυσσόµενες χώρες συµφώνησαν να µειώσουν τις εκποµπές αερίων του θερµοκηπίου. Λόγω της άρνησης λίγων χωρών – κυρίως της Βενεζουέλας, της Βολιβίας και του Σουδάν – να υπογράψουν, η συµφωνία της Κοπεγχάγης δεν µπορούσε να υιοθετηθεί επισήµως από τις συνοµιλίες του ΟΗΕ. Στο Κανκούν, µόνο η Βολιβία συνέχισε να επιµένει, όµως παραµερίστηκε. Αυτό σηµαίνει ότι οι στόχοι για µείωση των εκποµπών που όρισαν πέρυσι οι χώρες µπορούν τώρα να αναγνωριστούν επισήµως στο πλαίσιο της διαπραγµατευτικής διαδικασίας του ΟΗΕ.
Οι συµφωνίες χαιρετίστηκαν από πολλούς ως ψήφος εµπιστοσύνης στη διαπραγµατευ- τική διαδικασία του ΟΗΕ

Τι συµφωνήθηκε στο Κανκούν

n Ενα Πράσινο Ταµείο. Θα διαθέτει χρήµατα σε φτωχές χώρες για να τις βοηθήσει να αντιµετωπίσουν τις επιπτώσεις από την άνοδο της θερµοκρασίας του πλανήτη. n Ενα πλαίσιο για τη συνεργασία στις τεχνολογίες χαµηλών εκποµπών άνθρακα. Ο συµβιβασµός που επετεύχθη αναµένεται ότι θα προωθήσει τη διεθνή συνεργασία. n Ενα πλαίσιο για την πρόληψη της καταστροφής των δασών. Οι φτωχές χώρες θα µπορούν να ζητούν κεφάλαια για να διατηρήσουν ανέπαφα τα δάση τους και να αποκαταστήσουν υποβαθµισµένες περιβαλλοντικά περιοχές. n Συνέχιση της διαδικασίας του ΟΗΕ. Η συνέχειά της είχε τεθεί εν αµφιβόλω εξαιτίας του χάους κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης.

n Πρόοδος για τον τρόπο παρακολούθησης των εκποµπών.


Τι µένει να γίνει

n Η συγκέντρωση χρηµάτων για το Πράσινο Ταµείο. Η συµφωνία για το Ταµείο καλύπτει µόνο το πώς θα κατανεµηθούν τα χρήµατα. Εξακολουθεί να εκκρεµεί το πώς θα συγκεντρώνονται τα 100 δισ. τον χρόνο.

n Η νοµική µορφή µιας συµφωνίας για το κλίµα. Αν οι συµφωνίες του Κανκούν µετατραπούν σε µια πλήρη συµφωνία, οι χώρες πρέπει να συµφωνήσουν αν αυτή θα λάβει τη µορφή µιας νοµικά δεσµευτικής συνθήκης ή θα αποτελέσει µια σειρά εθελοντικών δεσµεύσεων.

n Το µέλλον του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Οι αναπτυσσόµενες χώρες θέλουν οι πλούσιες χώρες να συµφωνήσουν στην παράταση του Πρωτοκόλλου πέραν του 2012. Μερικές πλούσιες χώρες θα προτιµούσαν µια νέα συµφωνία.

Γιώργος Αγγελόπουλος

© 2007 - easyweb team