ΒΑΡΒΑΡΑ ΤΕΡΖΑΚΗ
 
Επικοινωνία
Εφημερίδα Το Βήμα

Τι είναι αυτό που οδήγησε μια επικοινωνιολόγο να θέσει υποψηφιότητα για τη Βουλή;

 Η μεγάλη πρόκληση για την κοινωνία της ανοιχτής συμμετοχικής δημοκρατίας την οποία ευαγγελίζεται ο Γεώργιος Παπανδρέου είναι μια ανάγκη  για εμένα, γιατί η συμμετοχή των γυναικών, όπως και των νέων, είναι δύναμη ανανέωσης για την ίδια την πολιτική.

Η πρόταση του αρχηγού μας για ενεργό πολίτη με ενθουσίασε και είναι ακριβώς το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, να εμπνεύσουμε δηλαδή τον πολίτη να ασχοληθεί εκ νέου με την πολιτική, αλλά σαν αφισοκολλητής αλλά ως φορέας ιδεών και φαντασίας.

Ποιες επικοινωνιακές μέθοδοι είναι, κατά την άποψή σας, πιο αποτελεσματικές: οι παραδοσιακές, με τις κουμπαριές και τις ρακές στα καφενεία ή οι καινούργιες με την προώθηση της «εικόνας» των υποψηφίων;

Η ρακή είναι ο θυμός της Κρήτης, δηλαδή έχει να κάνει με το θυμικό του νησιού και κάνει καλό. Όμως θεωρώ ότι η εικόνα του υποψηφίου πρέπει να δίδει το μήνυμα εκείνο το οποίο διασφαλίζει την παρουσία του στα κοινωνικά δρώμενα ως φορέα αλλαγής και εξέλιξης της κοινότητας. Το παραδοσιακό μοντέλο του πολιτικού στο Ρέθυμνο είναι πλέον μη λειτουργικό,  δεν μπορεί να διαμορφώσει το καινούργιο που είναι ανάγκη εξέλιξης και ανατροπής των πάγιων κοινωνικών στερεοτύπων, που κρατούν τον Ρεθυμνιώτη μακριά από τη συμμετοχή στην δημοκρατία.

 Η εικόνα του πολιτικού πρέπει να αναδεικνύει αυτό που πραγματικά είναι, γιατί μόνο η αλήθεια πείθει και προάγει.

Η πολιτική συγκυρία και το θεσμικό πλαίσιο για τους υποψηφίους ευνοούν ή εμποδίζουν την είσοδο νέων ανθρώπων στην πολιτική;

Θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να μπουν στην πολιτική νέοι άνθρωποι που δεν έχουν σαν καριέρα το κόμμα, αλλά έχουν να επιδείξουν ένα επάγγελμα, με τόλμη για ανατροπές, με ζωντανές αξίες, με ιδανικά, που θα συνεισφέρουν λειτουργικά μέσα από τη διαφορετικότητά τους και την ηθική τους δύναμη, σε μια νέα σύνθεση και συνεργασία για το καλό όλων, όπως ευαγγελίζεται ο Γεώργιος Παπανδρέου.

Οι πολίτες του Ρεθύμνου θα επιλέξουν κάποιο κόμμα γι’ αυτό που έκανε ή γι’ αυτό που προσδοκά ότι θα κάνει στην επόμενη τετραετία;

Οι Ρεθυμνιώτες θα ψηφίσουν ένα κόμμα με βάση την προσδοκία που τους καλλιεργεί για την νέα τετραετία.Κρίνουν με βάση τον σχεδιασμό του για το μέλλον αλλά και με βάση την κριτική που κανει για τα δικά του λάθη και πώς τα διορθωνει. Ως νέα πολιτικός έχω στραμένο το βλέμμα μου στο μέλλον, θεωρώ ότι το νέο σχέδιο της αλλαγής του ΠαΣοΚ θα μετασχηματίσει την Ελληνική κοινωνία και θα της αποδώσει αυτό που έχει ανάγκη. Βασική μου μέριμνα είναι η πρόοδος και η ανάπτυξη του Ρεθύμνου.

Πως αλήθεια, ένα κόμμα, όπως το ΠαΣοΚ που κυβερνά τόσα χρόνια, μπορεί να πείσει ότι θα φέρει το «νέο» στην πολιτική;

Το ΠαΣοΚ πάντοτε τολμά με σημαντικό κόστος να προβαίνει σε θεσμικές αλλαγές, να κάνει τομές και να διευρύνει την έννοια της αλλαγής. Μέσα από την πορεία του απέδειξε ότι μπορεί να εξελίσεται,  να αφομοιώνει το νέο αποδίδοντας το καλύτερο στον τόπο. Το σχέδιο της αλλαγής και η δυναμική της δίνει νέο νόημα στους αγώνες μας, όπου θα προέχει η ηθική μας δύναμη, ως ένα μήνυμα βαθιά πολιτικό για τον τρόπο του κοινωνικού δημοκρατικού μετασχηματισμού της ελληνικής κοινωνίας. Ο Γεώργιος Παπανδρέου σε ενάμισυ περίπου μήνα έφερε μεγάλες ανατροπές και έδωσε νέες ιδέες και προοπτική.

Τόλμησε να «σπάσει» μηχανισμούς στο κίνημα μας και να ζητήσει εκλογήαπό τον λαό.Συνεπώς έχει δώσει δείγματα γραφής ότι εννοεί αυτά που λέει.

© 2007 - easyweb team