ΒΑΡΒΑΡΑ ΤΕΡΖΑΚΗ
 
Επικοινωνία
Μάξιμος Ζαχαριάδης: Εβαλε τους αμφορείς του στο Βρετανικό Μουσείο
Κατερίνα Λυμπεροπούλου (ΤΟ ΒΗΜΑ)

Διαχρονική και κομψή χαρακτηρίζει ο ίδιος τη δουλειά του στην ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου, με το οποίο ο Μάξιμος Ζαχαριάδης ξεκίνησε να συνεργάζεται εδώ και λίγο καιρό. Παρ' ότι ο νεαρός δημιουργός δυσκολεύτηκε να έρθει σε επικοινωνία με ελληνικά ιδρύματα και καταστήματα αλυσίδων βιβλιοπωλείων - όπως το Artpoint Παπασωτηρίου - καθώς δεν πήρε ποτέ απάντηση στις προτάσεις που τους έκανε, με τους ανθρώπους του Βρετανικού Μουσείου η συνεργασία ήρθε απλά και αβίαστα, «σαν νεράκι», όπως λέει. Η νέα σειρά κοσμημάτων του με τίτλο «Anphora», βασισμένη στα μελανόμορφα αγγεία, πήρε πρόσφατα θέση στο πωλητήριο του Βρετανικού Μουσείου, ενώ μπορεί κανείς να την αποκτήσει και μέσω e-shop. Ο λόγος για σκουλαρίκια και περιδέραια που πωλούνται αντί 195 και 125 στερλινών αντίστοιχα.

Η κλοπή των κοσμημάτων της μητέρας του, στη δεκαετία του 1970, ήταν το συμβάν που πυροδότησε τη δημιουργικότητα του Μάξιμου Ζαχαριάδη: θέλησε να της επιστρέψει ό,τι είχε χάσει. Τι καλύτερο υλικό από τα κρύσταλλα Σβαρόφσκι και τις πέτρες των παλιών φορεμάτων της γιαγιάς του, που ήταν γεμάτα χάντρες; Ο 14χρονος Μάξιμος άρχισε να τα ξηλώνει και να φτιάχνει κοσμήματα.

 Στα 17 του χρόνια βρέθηκε να παρακολουθεί μαθήματα στον Δήμο Αθηναίων με τη Βάλυ Κοντίδου και αποφάσισε ότι αυτό θα ήταν το επάγγελμά του. Ετσι, έφυγε για τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και την εκεί Σχολή Καλών Τεχνών, στην οποία πήρε bachelor με ειδικότητα στον σχεδιασμό και την κατασκευή κοσμήματος. Στην Ελλάδα επέστρεψε για τη στρατιωτική του θητεία και αμέσως μετά ξεκίνησε να συνεργάζεται με ελληνικούς οίκους μόδας φτιάχνοντας κοσμήματα για να «κομπλιμεντάρουν», όπως λέει, τα ρούχα.

Η «σχολή» Hermes

Τα πρώτα του κοσμήματα, για γνωστές Αθηναίες που ήθελαν bespoke δημιουργίες, τα έφτιαξε όταν συνεργάστηκε με τον Γιάννη Βουράκη. Εκεί δοκίμασε για πρώτη φορά το αποκλειστικό σχέδιο για έναν πελάτη, αλλά επειδή η ελληνική αγορά του φαινόταν κάπως περιορισμένη, αποφάσισε να φύγει ξανά εκτός Ελλάδος. Από την Αμερική - όπου συνάντησε δυσκολία στο να εξασφαλίσει μόνιμη παραμονή - βρέθηκε στο Λονδίνο και στα κεντρικά του οίκου Hermes. Εκεί παρέμεινε επί τρία χρόνια, διαμορφώνοντας τη φιλοσοφία του ως προς τη δημιουργία κοσμημάτων.

«Μιλάμε για "περφεξιονίστες"» λέει ο Μάξιμος Ζαχαριάδης αναφερόμενος στους συνεργάτες του στον οίκο Hermes. «Είναι καλλιτέχνες και κάνουν χειροποίητη δουλειά. Δεν αναφέρομαι σε πράγματα κατασκευασμένα στην Κίνα για ένα πιάτο ρύζι, αλλά για ανθρώπους που εκπαιδεύονται από νεαρή ηλικία για να κάνουν αυτή τη δουλειά. Και την κάνουν με μεράκι, όρεξη και αγάπη για τη δεξιοτεχνία». Η συνεργασία με τον Hermes είναι «ανιχνεύσιμη» σε κάθε δημιουργία του από τότε ως σήμερα. «Με επηρέασαν στο να κοιτάζω το κόσμημα... τρισδιάστατα. Να το μελετάω από όλες τις πλευρές».

Από την επιστροφή του στην Ελλάδα, στις αρχές του 2000, ως σήμερα, ο Μάξιμος Ζαχαριάδης έχει χτίσει μια προσωπική σχέση με ένα δίκτυο πελατών που του ζητούν συνήθως αποκλειστικές δημιουργίες. Στην προσπάθειά του να γνωστοποιήσει τη δουλειά του σε περισσότερο κόσμο χτύπησε την πόρτα ελληνικών και ξένων μουσείων, ιδρυμάτων και αλυσίδων βιβλιοπωλείων. «Να φανταστείτε ότι έκανα κρούση στα Artpoint Παπασωτηρίου, το κατάστημα με πιστά αντίγραφα αρχαίου ελληνικού πολιτισμού που βρίσκεται στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος". Μου είπαν ότι θα πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένα τα πράγματα που θα τους στείλω. Τους προώθησα τη δουλειά μου αλλά απάντηση δεν έχω πάρει ακόμα» λέει. «Αναρωτιέμαι, πόσα e-mail παίρνουν για να μην προλαβαίνουν να απαντήσουν; Εχουν υποχρέωση να απαντήσουν. Είναι, αν μη τι άλλο, ζήτημα ευγενείας».

Εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση συνάντησε όταν απευθύνθηκε στο Βρετανικό Μουσείο. «Μου απάντησαν μέσω e-mail μέσα σε μία εβδομάδα. Μάλιστα ζήτησα ένα πολύ short notice ραντεβού από κοντά, το οποίο και μου έδωσαν. Τους έδειξα κι άλλα πράγματα - μου ζήτησαν συγκεκριμένα να κάνω δημιουργίες μικρότερες, που να μην ξεπερνούν κάποιο όριο τιμών -, τα προσάρμοσα στις ανάγκες και στις απαιτήσεις που είχαν και... αυτό ήταν. Στο τρίτο ραντεβού δώσαμε τα χέρια. Ηταν εξυπηρετικότατοι και ευγενέστατοι. Μια συνεργασία αβίαστη».

Στο πωλητήριο του Βρετανικού Μουσείου περιλαμβάνονται ασημένια χειροποίητα μεταγιόν και σκουλαρίκια του Ζαχαριάδη, σε σχήματα αγγείων, φτιαγμένα από πέτρες όπως κοράλλι, φίλντισι και λάπις λάζουλι. Η σειρά αγοράστηκε από τους υπευθύνους του λονδρέζικου μουσείου, ενώ ο Μάξιμος Ζαχαριάδης σκοπεύει να διευρύνει αυτή τη συνεργασία προτείνοντάς τους κοσμήματα που θα συνοδεύουν συγκεκριμένες εκθέσεις.

Για βασίλισσες και για νοικοκυρές

Στην Ελλάδα τη δουλειά του Μάξιμου Ζαχαριάδη μπορεί να τη δει κανείς στο πωλητήριο της «Μεγάλης Βρεταννίας» και σε επιλεγμένους οίκους κοσμηματοποιίας. Σήμα κατατεθέν του οι απλές, λιτές φόρμες, η προσοχή στη λεπτομέρεια και η έξυπνη χρήση του κοσμήματος (που μπορεί να χρησιμοποιείται και ως κολιέ και ως βραχιόλι). Ο ίδιος δουλεύει το ασήμι, τον χρυσό, τις πολύτιμες και τις ημιπολύτιμες πέτρες, ενώ σκοπεύει να αρχίσει να πειραματίζεται με χαλκό και μπρούντζο - αφού προηγουμένως τα επεξεργαστεί έτσι ώστε να μη μαυρίζουν και να μην οξειδώνονται. Και οι τιμές; «Βρίσκεις πράγματα από 50 ευρώ ως... όσο θέλεις να ξοδέψεις» απαντά.

Πόσο δύσκολο είναι να εργάζεται κανείς στην ελληνική αγορά σήμερα; «Ναι, η ελληνική αγορά είναι περιορισμένη. Εγώ όμως ευτυχώς συνεργάζομαι με συγκεκριμένους ανθρώπους που με εμπιστεύονται ζητώντας μου πολύ μικρά ή και μεγάλα πράγματα, ενώ έχω δημιουργήσει μια σχέση δοκιμασμένη μέσα στον χρόνο. Αυτό που επιθυμώ είναι όποια φοράει κόσμημά μου - από μια βασίλισσα ως και μια νοικοκυρά στο σπίτι - να της αρέσει και να την ευχαριστεί. Ναι, δέχομαι ειδικές παραγγελίες για κατασκευές από πολύ γνωστούς ανθρώπους. Αγοράζουν και από διάσημους οίκους. Αλλά σε μένα θα βρουν μια προσωπική φροντίδα η οποία λείπει, ας πούμε, από το "Van Cleef and Arpels"».

πότε & πού:

Πληροφορίες: http://www.britishmuseumshoponline.org/earrings/amphora-coral-earrings

 

© 2007 - easyweb team