ΒΑΡΒΑΡΑ ΤΕΡΖΑΚΗ
 
Επικοινωνία
Η έλλειψη βροχής για 80 χρόνια οδήγησε στην κατάρρευση των Μάγια
(TA NEA)
Κόσμος, 17.11.2012

Η συνεχιζόμενη ξηρασία προκάλεσε την κατάρρευση της αυτοκρατορίας των Μάγια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που ρίχνει φως στη μυστηριώδη πτώση του σπουδαίου πολιτισμού στην Κεντρική Αμερική το 1100 μ.Χ. Οι επιστήμονες, κατά καιρούς, έχουν διατυπώσει πολλές θεωρίες για τις συνθήκες της απότομης παρακμής των Μάγιας. Ο πολιτισμός τους ήταν από τους σπουδαιότερους στον κόσμο και κυριαρχούσε στην αμερικανική ήπειρο για 2.000 χρόνια. Στην ακμή του, ο πληθυσμός έφτανε τα 13 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τη νεότερη μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, δεν ήταν κάποιος εμφύλιος πόλεμος η αιτία ούτε εξωτερικός κατακτητής, αλλά η έλλειψη βροχής για τουλάχιστον 80 χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής στην ευρύτερη περιοχή.

Οι ειδικοί ανέλυσαν τη χημική σύνθεση σε σταλαγμίτες από ασβεστόλιθο που σχηματίστηκαν πριν από 2.000 χρόνια στο Νότιο Μπελίσε. Βασιζόμενοι στην ανάλυση, συμπέραναν ότι υπήρξαν μια περίοδος άφθονων βροχοπτώσεων και αργότερα περίοδος παρατεταμένης ξηρασίας. Χρονικά, οι δύο περίοδοι αντιστοιχούν στην άνοδο και την πτώση του πολιτισμού των Μάγια.

«Ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις συνέβαλαν στην αύξηση της παραγωγής τροφίμων, καθώς και σε μια δημογραφική έκρηξη από το 450 μ.Χ. έως το 660 μ.Χ. Αυτό οδήγησε στην εξάπλωση πόλεων όπως το Τίκι, το Κοπάν και το Καρακόλ στις πεδιάδες. Τα νέα κλιματικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι αυτή την περίοδο ακολούθησαν τέσσερις αιώνες με μειωμένες βροχοπτώσεις και ανάμεσά τους περίοδοι παρατεταμένης ξηρασίας. Οι κλιματικές μεταβολές προκάλεσαν μείωση της αγροτικής παραγωγής, που οδήγησε στη διάσπαση της κοινωνικής συνοχής και την πολιτική κατάρρευση», εξηγεί στην «Ιντιπέντεντ» ο Ντούλας Κένετ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

 

© 2007 - easyweb team