Οι μεν (η γερμανο-αυστριακή συμμαχία) λένε «όχι σε οποιαδήποτε παρέκκλιση από τον δρόμο της λιτότητας». Οι δε (ας τους πούμε το στρατόπεδο Μελανσόν - Γκίζι - Τσίπρας) λένε «όχι στη λιτότητα». Οι πρώτοι οχυρώνονται πίσω από τη δήλωση της προκλητικής υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας ότι «αυτά που λέει ο Φρανσουά Ολάντ είναι ανοησίες». Οι δεύτεροι φαίνεται να εκφράζονται από τον εξίσου προκλητικό νεολογισμό «Ολαντ-ρέου». Αν θέλουμε όμως να ξεφύγουμε από τα άκρα και να δούμε την πραγματική συζήτηση που έχει αρχίσει τον τελευταίο καιρό στην Ευρώπη, μια συζήτηση που μας αφορά άμεσα και από την οποία δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να λείπουμε, θα πρέπει να συγκρατήσουμε μια φράση: «Οχι λιτότητα χωρίς ανάπτυξη».
Η πρώτη κόντρα έγινε το περασμένο Σάββατο στο Καμπ Ντέιβιντ. Η δεύτερη γίνεται σήμερα στις Βρυξέλλες. Και όπως φαίνεται, όλα θα κριθούν το διάστημα που θα μεσολαβήσει ανάμεσα στη σημερινή άτυπη ευρωπαϊκή σύνοδο και στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου. Σύμφωνα με τον Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, δύο πράγματα είναι σίγουρα. Πρώτον, για να είναι αποτελεσματική η ανάκαμψη της Ευρώπης, θα πρέπει να εφαρμοστεί με αρμονικό τρόπο σε όλη την ενιαία αγορά. Η Ευρώπη έχει ανάγκη από μια συνεκτική και συντονισμένη δράση. Δεύτερον, η ανάκαμψη αυτή θα πρέπει να συνοδευτεί από μια ριζική αναθεώρηση του προϋπολογισμού της Ενωσης, που σήμερα εξαρτάται ουσιαστικά από τους πόρους τους οποίους συνεισφέρουν τα κράτη. Ο προϋπολογισμός πρέπει να αυξηθεί σημαντικά για να ανταποκριθεί στη νέα αποστολή που αναλαμβάνει η Ενωση. Καθίσταται έτσι αναγκαίο να ενισχύσει η τελευταία τους δικούς της πόρους, δηλαδή τους φόρους που εισπράττει απευθείας.
Σύμφωνα με υπολογισμούς της Κομισιόν, γράφει ο πρόεδρος των ευρωπαίων Πρασίνων στον Νουβέλ Ομπζερβατέρ, οι πόροι της ΕΕ θα μπορούσε να αυξηθούν από τους φόρους στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ή στον άνθρακα κατά 50 δισ. ευρώ τον χρόνο. Εφόσον το ποσό αυτό επενδυθεί τον πρώτο χρόνο στην αύξηση του κεφαλαίου της ΕΚΤ, μπορεί να επιτρέψει τη συγκέντρωση 500 δισ. ευρώ με στόχο την οικολογική ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών. Ενα φιλόδοξο πρόγραμμα ανανέωσης των κτιρίων και των κατοικιών θα επέτρεπε μια σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και θα δημιουργούσε 5 εκατ. θέσεις εργασίας μέχρι το 2025. Η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής κοινοπραξίας για την εγκατάσταση γραμμών τραμ σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις θα αποτελούσε μια άλλη πρωτοβουλία που θα συνδύαζε οικονομική ανάπτυξη, προστασία του περιβάλλοντος και εξοικονόμηση ενέργειας.
Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατή τα επόμενα χρόνια η μείωση των συνεισφορών των κρατών στον προϋπολογισμό της Ευρώπης και η αποπληρωμή των δανείων που έχει χορηγήσει η ΕΚΤ.
Με άλλα λόγια, ιδέες υπάρχουν. Λεφτά μπορεί να υπάρξουν. Η Ευρώπη έχει τα μέσα να πάρει και πάλι μπρος. Ας φροντίσουμε μόνο να μην έχουμε κατεβεί από το τρένο.
|