ΒΑΡΒΑΡΑ ΤΕΡΖΑΚΗ
 
Επικοινωνία
[Διαστάσεις]Θα το παίξουμε στο πόκερ;
Μιχάλης Μητσού (ΤΑ ΝΕΑ)
Το κεντρικό ερώτημα των ημερών, αυτό που συζητείται στις κυβερνητικές και κομματικές συνεδριάσεις, στα δημοσιογραφικά γραφεία και στους καφενέδες της επικράτειας, είναι απλό: Μπλοφάρουν οι Ευρωπαίοι, δηλαδή οι Γερμανοί, όταν απειλούν την Ελλάδα με έξοδο από το ευρώ; Ο Αλέξης Τσίπρας απαντά καταφατικά και στη χθεσινή του συνέντευξη στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» ήταν σαφής: «Μάγκες, δεν σας παίρνει, οπότε σταματήστε τους εκβιασμούς» (εντάξει, δεν χρησιμοποίησε αυτά τα λόγια, αλλά ουσιαστικά εννοεί αυτό). Οι περισσότεροι από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς πάλι, όπως και σύσσωμοι οι Ευρωπαίοι, επισημαίνουν με εξίσου μεγάλη σαφήνεια ότι αθέτηση των υποχρεώσεων της Ελλάδας οδηγεί μαθηματικά στη δραχμή. Τι από τα δύο ισχύει; Ποιος έχει ισχυρότερα χαρτιά σε αυτή την παρτίδα πόκερ; Και, σε τελευταία ανάλυση, μπορούμε να παίξουμε το μέλλον της χώρας στα χαρτιά;
Μια σύγκριση των πρόσφατων δηλώσεων των γερμανών αξιωματούχων με αυτά που γράφονται στον Τύπο και στην μπλογκόσφαιρα της χώρας αυτής είναι αρκετά διαφωτιστική. Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε στη «Rheinische Post» ότι η Ευρώπη έχει τις δυνατότητες να αντιμετωπίσει μια έξοδο της Ελλάδας και ότι ο κίνδυνος να μεταδοθεί η κρίση σε άλλες χώρες έχει μειωθεί αισθητά. Ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε τόνισε ότι, αν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί, η βοήθεια της Ευρώπης θα διακοπεί. Ανάλογες δηλώσεις έκανε την τελευταία εβδομάδα και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ενωσης Γερμανικών Τραπεζών Μίχαελ Κέμερ. Ακόμη και ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ θεωρεί την «Grexit» αναπόφευκτη και δηλώνει ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί. Ο γερμανικός Τύπος δεν συμμερίζεται κατ' ανάγκη αυτή την άποψη. Η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» πιστεύει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν περισσότεροι λόγοι για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη από όσους υπάρχουν για την έξοδό της.
Ο Μάρτιν Γκράισε έγραψε στην «Die Welt» την περασμένη Κυριακή ότι δεν πρέπει κανένας να ξεχνά το κόστος που θα είχε η «Grexit» για τη Γερμανία. Ο Τόμας Φρίκε επισήμανε στη «Financial Times Deutschland» ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ρεαλιστικοί στόχοι για τη μείωση των ελλειμμάτων και όχι πειράματα. Το «Spiegel», στο πολυσυζητημένο τελευταίο του τεύχος, εξηγεί γιατί η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη. Η ερευνήτρια Ντανιέλα Σβάρτσερ, πάλι, θεωρεί ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει χωρίς να βγει από την ευρωζώνη.
Το τελευταίο σενάριο θα ακούγεται πιθανότατα όλο και συχνότερα. Στην πραγματικότητα, προϋποθέτει τρία πράγματα: Ενα πρωτογενές πλεόνασμα (που ακόμη δεν υπάρχει). Ενα εμπορικό πλεόνασμα (που αποτελεί άπιαστο όνειρο). Και μια ηρεμία στην υπόλοιπη Ευρώπη (που δύσκολα μπορεί κανείς να τη φανταστεί). Με άλλα λόγια, οι μπλόφες είναι καλές στο πόκερ, αλλά στην πραγματική ζωή οδηγούν συχνά στην καταστροφή.

© 2007 - easyweb team