ΒΑΡΒΑΡΑ ΤΕΡΖΑΚΗ
 
Επικοινωνία
Αναβιώνει το μεταναστευτικό κύμα της δεκαετίας του ’60
Πέτρος Πιτσίνης (ΤΑ ΝΕΑ)
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στατιστικής της Γερμανίας, πρόκειται για μια αύξηση γύρω στο 90%, καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2011 είχε καταγραφεί αύξηση της τάξης του 84% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, με συνολικά 8.890 μετεγκαταστάσεις.
Πάντως ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων που κατοικούσαν στα τέλη του 2011 μόνιμα στη Γερμανία, ήταν μόνον κατά 6.999 μεγαλύτερος από το 2010 (2,5%), αν συνυπολογίσουμε όσους επέστρεψαν στην πατρίδα τους ή άφησαν την τελευταία τους πνοή στο εξωτερικό. Η συντριπτική μερίδα των συμπατριωτών μας που μετεγκαταστάθηκαν στη Γερμανία, δεν έχει καμία σχέση με τους γκασταρμπάιτερ του παρελθόντος, αφού πρόκειται για νέους επιστήμονες και εξειδικευμένους τεχνίτες και όχι για αγρότες και ανειδίκευτους εργάτες. Πρόκειται για μία γενικότερη τάση και όχι για μια ιδιαιτερότητα των Ελλήνων, αφού το 44% όσων μετανάστευσαν το 2010 στη Γερμανία διέθετε ακαδημαϊκή μόρφωση. Αύξηση εμφανίζει και ο αριθμός των ελλήνων φοιτητών οι οποίοι επιλέγουν εκπαιδευτικά ιδρύματα της Γερμανίας για τις σπουδές τους.
Βασικές αιτίες για την ενδυνάμωση του μεταναστατευτικού ρεύματος θεωρούνται η οικονομική ύφεση και η ανεργία, οι οποίες πλήττουν τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και ιδιαίτερα τις νεότερες ηλικίες. Γι' αυτό και δεν ξενίζει το γεγονός ότι στη δεύτερη θέση μεταξύ των εθνικοτήτων με τη μεγαλύτερη αύξηση μετεγκαταστάσεων στη Γερμανία βρίσκονται οι Ισπανοί, αφού το ποσοστό ανεργίας στην πατρίδα τους ξεπερνά κατά πολύ το 20%. Το 2011 εγκατέλειψαν τη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου με προορισμό τη Γερμανία περίπου 7.000 περισσότεροι Ισπανοί συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, αριθμός που ισοδυναμεί με 52% αύξηση. Αλματώδη άνοδο σημείωσε το 2011 και ο αριθμός των μεταναστών στη Γερμανία από χώρες που έγιναν μέλη της ΕΕ το 2004. Σημαντικότερη αιτία είναι η κατάργηση των περιορισμών που ίσχυαν έως τον Μάιο του 2011 στη γερμανική αγορά εργασίας για τους πολίτες αυτών των κρατών. Εντυπωσιακή είναι η αύξηση των Πολωνών (+49.000 πολίτες συγκριτικά με το 2010) και των Ούγγρων (+12.000), που επέλεξαν να εγκατασταθούν το 2011 στη Γερμανία. Τον ίδιο χρόνο μετανάστευσαν στη Γερμανία 146.000 Βούλγαροι και Ρουμάνοι, δηλαδή 33.000 περισσότεροι σε σχέση με το 2010, εκμεταλλευόμενοι την ελευθερία που τους παρέχει η ένταξη των χωρών τους στην ΕΕ το 2007. Εισροή μεταναστών προς τη Γερμανία καταγράφεται και από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αν και όχι σε τόσο υψηλό ποσοστό, αφού η μέση αύξηση κυμαίνεται για το 2011 γύρω στο 13%. Σχεδόν τα δύο τρίτα των ξένων εγκαταστάθηκε σε ένα από τα τέσσερα γερμανικά κρατίδια της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, της Βαυαρίας, της Βάδης-Βυρτεμβέργης και της Εσσης.
ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ. Κόντρα στο μεταναστευτικό ρεύμα με τελικό προορισμό τη Γερμανία πήγαν οι...Τούρκοι, οι οποίοι στο παρελθόν μετέρχονταν κάθε μέσον προκειμένου να ζήσουν στην πατρίδα του Μπετόβεν. Η οικονομική άνθηση της πατρίδας τους και η πρόοδος που έχει συντελεστεί στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία αντέστρεψε τα δεδομένα και έτσι το πρώτο εξάμηνο του 2011 εγκατέλειψαν τη Γερμανία 22.319 περισσότεροι Τούρκοι από όσους επέλεξαν να εγκατασταθούν σε αυτήν.

© 2007 - easyweb team