Eυτυχώς....
... υπάρχει μια άλλη Αραβική Ανοιξη δίπλα στο δράμα που εκτυλίσσεται στους δρόμους του Καΐρου και της Δαμασκού. Πρόκειται για μια έκρηξη επιχειρηματικότητας από νέους Αραβες. Το «Σημείο Μηδέν» είναι ένα συγκρότημα κτιρίων εδώ στην καρδιά του Αμμάν. Το συγκρότημα κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει την έδρα του ιορδανικού στρατού, αλλά την τελευταία στιγμή ο βασιλιάς Αμπντάλα άλλαξε γνώμη. Το συγκρότημα βαφτίστηκε «Επιχειρηματικό Πάρκο» και ανακηρύχθηκε ειδική οικονομική ζώνη. Στα κτίρια του στρατού υπάρχουν τώρα ταμπέλες της Microsoft, της HP, της Samsung και της Cisco. Αλλά ήταν το κτίριο με την ταμπέλα Oasis500 που τράβηξε την προσοχή μου.
Είναι εκεί...
... που ο Λόρενς της Αραβίας συναντάει τον Μάικλ Ζάκερμπεργκ. Η Oasis500 είναι ένας αραβικής ιδιοκτησίας οργανισμός που συνδράμει στη δημιουργία 500 νέων επιχειρήσεων στο Διαδίκτυο. Σαν μια όαση στην έρημο που προσφέρει νερό στους περαστικούς, η Oasis500 έχει βοηθήσει δεκάδες νέους Ιορδανούς να στήσουν τις επιχειρήσεις τους. Μόνο το 1% του περιεχομένου του Web παγκοσμίως είναι στην αραβική γλώσσα σήμερα. Αλλά το 75% προέρχεται από την Ιορδανία. Ο αραβικός κόσμος πρέπει να δημιουργήσει εκατομμύρια νέες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα για τους νέους του. Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς έξυπνους ανθρώπους έτοιμους να αναλάβουν το ρίσκο μιας νέας επιχείρησης. Αυτούς ακριβώς προσπαθεί να ενθαρρύνει η Oasis500.
Χωρίς...
... αυτήν την Αραβική Ανοιξη, η άλλη Αραβική Ανοιξη δεν θα κρατήσει για πολύ. Δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη για να την υποστηρίξει. «Πιστεύουμε ότι είναι πιο αποτελεσματικό να δημιουργείς εταιρείες αντί για θέσεις εργασίες», λέει ο Ουσάμα Φαγιάντ, πρώην επικεφαλής του τμήματος δεδομένων της Yahoo, που επέστρεψε στην πατρίδα του πεπεισμένος ότι εκεί υπήρχε το υλικό για τη δημιουργία μιας αραβικής Σίλικον Βάλεϊ. «Μια θέση εργασίας είναι μια θέση εργασίας, αλλά μια επιχείρηση είναι ο δρόμος προς την ανάπτυξη», προσθέτει ο Φαγιάντ. «Η Ιορδανία δεν έχει πετρέλαιο, το πετρέλαιο είναι ο λαός της», αναφέρει ο ίδιος.
Δεν υπάρχει...
... παράδοση χρηματοδότησης της καινοτομίας στην Ιορδανία. Από αυτήν την άποψη, η Oasis500 είναι ένας πιονιέρος. Απευθύνεται σε κάθε Ιορδανό που έχει ένα επιχειρηματικό σχέδιο. Τα σχέδια που εγκρίνονται, χρηματοδοτούνται με ένα ποσό ύψους 15.000 δολαρίων. Για τους επίδοξους επιχειρηματίες, ακολουθεί ένα εντατικό σεμινάριο πέντε εβδομάδων με αντικείμενο τη δημιουργία μιας επιχείρησης. Οι «επιζώντες» αποκτούν γραφεία στο Επιχειρηματικό Πάρκο από τρεις έως έξι μήνες. Αυτοί που καταφέρνουν να αναπτυχθούν μετά το πρώτο στάδιο πριμοδοτούνται με νέα χρηματοδότηση, νομικούς συμβούλους και επαφές με κορυφαίους επιχειρηματίες. Από την αρχή της λειτουργίας της το 2010, η Oasis500 έχει δεχθεί περισσότερες από 2.000 αιτήσεις, ενώ έχει επενδύσει σε 49 νέες επιχειρήσεις. Αυτό είναι ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης στον αραβικό κόσμο. Βασίζεται στην επιχειρηματικότητα και όχι στα κρατικά συμβόλαια. Κι αυτός είναι ο λόγος που πιστεύω σε αυτήν την Αραβική Ανοιξη όσο και στην άλλη.
|