Οταν ο Αντριου Ρουγκασίρα εν έτει 2004 αποφάσισε ότι ο καφές της εταιρείας του Good African Coffee, την οποία είχε ιδρύσει την προηγούμενη χρονιά, πρέπει να καταφέρει να βρει μια θέση στα ράφια των αγγλικών και των αμερικανικών σουπερμάρκετ, πήρε το αεροπλάνο και πήγε στο Λονδίνο όπου είχε περάσει τα φοιτητικά του χρόνια. Δεν έκανε ούτε καν ένα τηλέφωνο από την Καμπάλα, την πρωτεύουσα της Ουγκάντας όπου μένει, προσπαθώντας να κλείσει κάποιο ραντεβού.
Ονειρευόταν να κάνει μια μικρή επανάσταση. Πίστευε ότι θα μπορούσε η χώρα του να μην πουλάει πια τους άψητους κόκκους καφέ σε κολοσσούς όπως η Nestle ή τα Starbucks, αλλά να γίνει ένας σημαντικός παίκτης στη συγκεκριμένη αγορά πουλώντας φακελάκια με καφέ.
Για τον Αντριου ο μόνος τρόπος να βγει η Αφρική από τη φτώχεια άλλωστε δεν είναι η οικονομική βοήθεια, αλλά το εμπόριο. Αυτό το πιστεύει έως και σήμερα. Η αλήθεια είναι πως παρότι πήγε πλήρως οργανωμένος, με παρουσιάσεις Power Point κ.λπ., δεν κατάφερε τίποτα. Γύρισε με άδεια χέρια. Το ίδιο και τη δεύτερη φορά που το προσπάθησε. Την τρίτη άλλαξε τακτική. Ενας γνωστός του προμηθευτής από τη Νότια Αφρική του κανόνισε ένα ραντεβού με έναν βρετανό προμηθευτή. Κάπως έτσι ο Good African Coffee βρίσκεται πια στα καλάθια των βρετανών καταναλωτών. Ο 43χρονος Ρουγκασίρα είναι υπεύθυνος και για μια μικρή βιομηχανική επανάσταση στην Υποσαχάρια Αφρική, όπου βρίσκονται οι 23 από τις 25 φτωχότερες χώρες του πλανήτη και ο μισός πληθυσμός ζει με λιγότερα από 1,25 δολάρια την ημέρα. Στην πόλη Κασέσε, όπου μένουν και εργάζονται οι περισσότεροι παραγωγοί καφέ με τους οποίους συνεργάζεται, αλλά και το εργοστάσιο επεξεργασίας και συσκευασίας καφέ που έχτισε, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εμαθε στους αγρότες νέες μεθόδους και τους έδωσε εξοπλισμό, ενώ τους πλήρωνε 60 σεντς τη λίβρα, δηλαδή 70% περισσότερο από ό,τι οι μεγάλες εταιρείες. Τώρα πια το βιοτικό τους επίπεδο έχει αλλάξει και θεωρούν τον Ρουγκασίρα σωτήρα τους. Από εκεί που ένας παραγωγός της περιοχής στην προ Ρουγκασίρα εποχή έβγαζε 250 δολάρια τον χρόνο, τώρα κερδίζει 3.500 δολάρια ετησίως.
Σήμερα η Good African Coffee βρίσκεται και στα ράφια των σουπερμάρκετ δύο μεσοδυτικών Πολιτειών των ΗΠΑ, ενώ ο Αντριου περιμένει το 2012 να πουλήσει καφέ αξίας 2 εκατ. δολαρίων. Επίσης, έχει υπογράψει μια συμφωνία στην Αυστρία.
Για πρώτη φορά αναμένεται η εταιρεία του να έχει κέρδος. Βέβαια, τα 2 εκατ. δολάρια είναι πολύ μικρό ποσό, αν αναλογιστεί κανείς τη συνολική αξία της παγκόσμιας αγοράς καφέ. Ο Ρουγκασίρα όμως αναμφισβήτητα είναι το σύμβολο της ελπίδας για ανάπτυξη στις χώρες της Αφρικής.
|